Nawodnienie organizmu i dieta w upały
Ogólne dzienne zapotrzebowanie na płyny wynosi 1,5-2 litry. Podczas upałów, wzrasta ono z każdym wzrostem temperatury naszego ciała i może sięgać nawet 5 litrów. Nie zapominajmy, że w upalne dni wraz z potem tracimy wodę oraz cenne minerały. Nie powinniśmy zatem dopuszczać do odwodnienia naszego organizmu, które objawia się osłabieniem oraz zawrotami i bólami głowy. Do picia wybierajmy głównie... Czytaj więcej tutaj :)
Ogólne dzienne zapotrzebowanie na płyny wynosi 1,5-2 litry. Podczas upałów, wzrasta ono z każdym wzrostem temperatury naszego ciała i może sięgać nawet 5 litrów. Nie zapominajmy, że w upalne dni wraz z potem tracimy wodę oraz cenne minerały. Nie powinniśmy zatem dopuszczać do odwodnienia naszego organizmu, które objawia się osłabieniem oraz zawrotami i bólami głowy. Do picia wybierajmy głównie... Czytaj więcej tutaj :)
Królowa kasz czyli kasza jaglana
Bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. Tytuł królowej kasz należy się jej bez wahania. W porównaniu do jej sióstr króluje w ilości żelaza, miedzi, witamin z grupy B: B1, B2, B6. Bogata jest także w sole mineralne, białko i węglowodany złożone. Mowa o kaszy jaglanej. Czytaj więcej tutaj :)
Orkisz - skarb natury. Wielki powrót
Orkisz znany był już od starożytności. Wtedy to stanowił ważną część pożywienia gladiatorów, zapewniając im siłę i wytrwałość. Szczyt swojej popularności zdobył jednak w średniowieczu. „Orkisz to najlepsze zboże, jest on ciepły i tłusty, i mocny, i łagodniejszy niż inne gatunki. Temu, kto go je, daje dobre mięśnie i dobrą krew i wywołuje w duszy człowieka pogodę i radość. Orkisz jest zawsze dobry i łagodny niezależnie od postaci, w jakiej go spożywamy, czy to w chlebie, czy w innych potrawach”- uważała przeorka klasztoru Benedyktynów, Hildegarda z Bingen... Czytaj więcej tutaj :)
Czym kierować się przy wyborze wędlin? Przepis na domową wędlinę
W
sklepach mięsnych, w supermarketach czy sklepach osiedlowych roi się
od różnego rodzaju: szynek, polędwic, kiełbas, kabanosów,
pasztetów itp. Każdy
z nas zdaje sobie sprawę, że im więcej w nich mięsa, tym lepiej,
jednak nie każdy to sprawdza. Są takie wędliny, które zawierają
10% prawdziwego mięsa, są i takie, które mają go nawet 95%! Które
wędliny są najzdrowsze? Które wybierać? Czym kierować się przy
ich wyborze? Czytaj więcej tutaj :)
Trądzik a dieta czyli przyjaciele i wrogowie pięknej skóry
Trądzik
to zmora wielu nastolatków. Zmiany skórne o charakterze zapalnym
zwane potocznie pryszczami pojawiają się u wielu z nas zarówno w
młodości jak i w dalszych etapach życia. Mogą być przyczyną
obniżonej samooceny, niepokoju i lęku, a także utrudniać kontakty
społeczne. Czy to co jemy ma wpływ na stan naszej skóry? Czy dieta
może okazać się pomocna w walce z trądzikiem? Czytaj więcej tutaj :)
Coffee time czyli wszystko o kawie
Każdego ranka miliony ludzi na świecie zaczynają od niej dzień. Swoją popularność zyskała nie tylko dzięki niezwykłemu smakowi i aromatowi, ale przede wszystkim dzięki właściwościom pobudzającym i zwiększającym aktywność umysłową. Wielokrotnie w poradni słyszę od pacjentów pytania odnośnie kawy: Co z tą kawą? Czy naprawdę jest taka szkodliwa? Ile mogę jej pić? Czy lepsza z mlekiem czy czarna? Postanowiłam wziąć kawę pod lupę i napisać o jej właściwościach na abcdieta od kuchni... Czytaj więcej tutaj :)
Naturalna słodycz bez kalorii czyli stewia
Nie ma kalorii, jest słodsza od cukru i niemalże w 100% naturalna. Poza tym przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego i wpływa pozytywnie na poziom glukozy we krwi oraz jej tolerancję. Mowa o stewii, a dokładnie Stevia rebaudiana. Stała się ona słodzik-owym hitem! Jest to słodkie zioło, wywodzące się z Brazylii i Paragwaju. Przez wiele lat wodny ekstrakt z liści stewii był używany przez plemiona tubylcze Ameryki Południowej do słodzenia herbaty i innych napojów. Czytaj więcej tutaj :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz