Każdy kto spróbował tej zupy jest nią zachwycony :) Pyszna i lekka. Z dodatkiem grillowanej piersi z kurczaka jest idealnym pomysłem na kolację, a z grzankami może być serwowana na lekkostrawny obiad. Moi Pacjenci ją uwielbiają: Ta zupa jest rewelacyjna; To absolutnie nowy smak; Szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego taka pyszna. Czego chcieć więcej?.
Czas na krótką notkę o cukinii :) Pyszna, delikatna i wszechstronna w kuchni. Idealnie smakuje także w deserach! Cukinii
nie doceniamy z innej strony. To warzywo jest bogate w wiele witamin i minerałów. Posiada specyficzne prozdrowotne właściwości.
W cukinii znajdziemy duże
ilości witamin takich jak: B1, B2, C i PP. Poza tym jest ona cennym
źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A. Obfituje ona także w wapń i potas. Idealnie sprawdza się w dietach
odchudzających – w 100g tego zielonego warzywa znajdziemy tylko 15
kcal. Jest lekka, w dużym procencie złożona z wody.
Niewielu z nas wie, że
jest idealna na detoks, gdyż nie
kumuluje ona metali ciężkich. Cukinia ochrania nasz organizm przed
niekorzystnym wpływem, niektórych substancji. Warzywo to nie dość,
że jest lekkostrawne, to ma zbawienny wpływ na procesy
trawienia. Dodatkowo cukinia posiada właściwości odkwaszające. W
związku z tym można ją polecić osobom, które jedzą dużo
„zakwaszających” produktów. Zalecana jest także tym, którzy
cierpią na nadkwaśność i zgagę czy dolegliwości refluksowe.
Tyle dobroci w jednym warzywie. A o to pomysł na wykorzystanie go w kuchni :)
Składniki potrzebne do przygotowania zupy krem z cukinii:
cukinia
1000g
cebula
ząbek
czosnku
500ml
bulionu warzywnego
listki
z gałązki świeżego tymianku
kilka
liści bazylii
łyżka
oliwy z oliwy 12g
sól/pieprz
do smaku
dodatkowo: ugotowana
lub z grillowana pierś z kurczaka 200g pokrojona w kosteczkę
lub domowej roboty grzanki
1. Cukinię
obieramy, przekrajamy na pół i usuwamy nasiona. Nastepnię kroimy w kostkę.
2. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli
dodajemy posiekany ząbek czosnku.
3. Podsmażamy minutę i dodajemy cukinię.
Dusimy, aż cukinia zmięknie.
4. Następnie warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
5. Zdejmujemy z ognia i po lekkim
ostudzeniu miksujemy do konsystencji kremu. Doprawiamy solą i
pieprzem.
6. Po wlaniu na talerz dodajemy przygotowaną pierś z kurczaka lub grzanki. Dekorujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego :)