Sezon na szparagi dobiega końca. Niestety :( Ja intensywnie nadrabiam blogowe zaległości :) A wszystko przez remont, przeprowadzkę do nowego mieszkania, ślub (!) i ukochaną pracę w poradni. Już niedługo (mam nadzieję) pochwalę się nową kuchnią <3
A dzisiaj kanapki ze szparagami i sadzonym jajkiem. Połączenie wyśmienite!
Składniki do przygotowania kanapki:
kilka szparagów zielonych (6-8 sztuk)
bułka grahamka lub orkiszowa (może być domowej roboty, przepis TUTAJ
2 kurze jajka
ser mozzarella
sól niskosodowa
świeżo mielony pieprz
łyżeczka oleju rzepakowego
Marynata do szparagów:
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
łyżeczka oleju rzepakowego
1. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nią szparagi. Następnie szparagi zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach C.
2. W międzyczasie przygotowujemy sadzone jajka. Na rozgrzany olej wbijamy jajka i smażymy około 3 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Bułkę dzielimy na pół. Na każdej z połówek układamy jajko, następnie zapieczone szparagi i plaster mozzarelli. Zapiekamy ponownie w piekarniku w 200 stopniach C, aż ser się roztopi.
Kanapki ze szparagami gotowe :) Smacznego!