środa, 30 września 2020

Drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem, Fit cynamonki

 

Przepis na 22 sztuki

470g mąki orkiszowej (u mnie typ 700)

Szklanka (250ml) mleka roślinnego lub krowiego

80g miękkiego masła

3 żółtka 

1 białko (pozostałe 2 białka można wykorzystać do wysmarowania cynamonem od góry)

70g ksylitolu lub cukru kokosowego lub cukru trzcinowego 

Łyżka cukru trzcinowego 

Drożdże instant 7g - paczka 


Farsz:

5-6 jabłek

Cynamon, dużo cynamonu 

Opcjonalnie łyżka masła, dodatkowy cukier brzozowy lub kokosowy 

  1. Rozczyn: Drożdże i cukier trzcinowy rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Mieszamy z ksylitolem. 
  3. Robimy wgłębienie i wlewamy przygotowany rozczyn. 
  4. Wlewamy żółtka, białka i zagniatamy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy ok 15 minut. Nie poddajemy się, ciasto ma odchodzić od ręki ;)
  5. Ciasto odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia. 
  6. W międzyczasie przygotowujemy farsz: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy w garnku z cynamonem. Można podlać wodą, dodać łyżkę masła i cukru kokosowego do smaku.
  7. Po 1,5 h ciasto dzielimy na dwie kule. Każdą z nich rozwałkujemy w kształt prostokąta 20/30 cm. Każdy z placków smarujemy farszem i zwijamy w roladę od dłuższego boku. Kroimy na około 2,5 cm plastry.
  8. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawijasami do góry - tak aby powstał nam kształt cynamonem ;). Odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
  9. Po tym czasie cynamonki smarujemy z góry roztrzepanymi białkami i pieczemy w piekarniku w 180 st C do zrumienienia. 
  10. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem z ksylitolu :)

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...