Bardzo prosta i smaczna przekąska, idealna na kolację. Świetnie sprawdzi się jako przystawka przed obiadem lub tzw. finger food na imprezie. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki potrzebne do przygotowania (6 sztuk):
6 jajek kurzych
6 plastrów szynki Prosciutto
mała cebulka szalotka
szczypiorek do posypania
łyżeczka masła
sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku
dodatkowo: forma na muffinki lub 6 kokilek
1. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę.
2. Formę na muffiny smarujemy masłem. Wykładamy jej brzegi plastrem szynki, tak aby przykrywała także i dno formy.
3. Do tak przygotowanego koszyczka wbijamy jajko, posypujemy cebulką i doprawiamy do smaku.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 15 minut lub do ścięcia się białka. Żółtko powinno być lekko płynne. Wtedy są idealne :)
5. Po tym czasie wytrawne muffiny gotowe. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
fot. Kamil Ćwiklewski