To mój zdecydowany faworyt wśród słodkości! Jest wilgotne, bardzo czekoladowe, po prostu przepyszne. Często towarzyszy mi przy prelekcjach w szkołach, a dzieci się nim zajadają. Dla leniuszków dodatkowym plusem jest szybkość i prostota jego przygotowania. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować za pomocą blendera i przelać do formy i voila ciasto czekoladowe z fasoli gotowe! Do dzieła! Zaczynamy :)
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
2 puszki czerwonej fasoli (UWAGA! czytaj uważnie skład, bardzo często w zalewie jest dodatek cukru)
2 małe, bardzo dojrzałe banany lub 1 duży
4 jajka
3 kopiaste łyżki kakao
3 kopiaste łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego (wcześniej rozpuścić chwilę podgrzewając w garnuszku)
3 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu) lub stewi
łyżka syropu klonowego (można zastapić płynnym miodem czy syropem z agawy, ryżowym)
łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady minimum 70% - ja użyłam 80%
1. Fasolę przelać na sitko i dokładnie przepłukać pod bieżącą, zimną wodą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
2. Do misy blendera dodać wszystkie składniki (fasolę, pokrojonego banana, jajka, kakao, ksylitol i syrop, masło oraz sodę oczyszczoną). Wszystko zmiksować na gładki krem. Nie martwcie się gdy zostaną gdzie nie gdzie kawałki fasoli. Nie będą wyczuwalne :)
3. Formę do pieczenia (może być keksówka lub tortownica o średnicy 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika.
4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - w garnku zagotować wodę, na garnek postawić miskę z połamaną czekoladą. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ciasto polać czekoladą.
5. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień.
Smacznego!