czwartek, 18 grudnia 2014

Kutia z pęczakiem - słodka i pyszna potrawa wigilijna

Święta za pasem, czas więc na typowo świąteczne danie. A zaczynam od tradycyjnej kuti w nieco zdrowszej wersji. Zapraszam!


Składniki do przygotowania kutii:

szklanka ziaren pęczaku - przed gotowaniem
szklanka ziaren maku
łyżka miodu
ksylitol lub stewia do smaku
kilka kropel ekstraktu migdałowego
3 łyżki orzechów włoskich, ok 30 g
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek, ok 30 g

1. Ziarna pęczaku opłukujemy w ciepłej wodzie. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. Ziarna maku zalewamy wrzątkiem na ok. 15 minut. Odcedzamy i mielimy praz maszynkę. Ja mieliłam 3 razy.
3. Orzechy drobno siekamy.
4. Do ugotowanego pęczaku dodajemy mak i mieszamy. Doprawiamy do smaku bakaliami, miodem, ekstraktem. Dosładzamy stewią lun ksylitolem. Dla amatorów słodszych smaków, proponuję dodać więcej miodu.
Smacznego!


sobota, 13 grudnia 2014

Wegetariański pasztet. Pasztet z cukini

Pyszny, pachnący i sycący. Idealny na kanapkę, czy sam np. z dodatkiem gęstego jogurtu. Jest niskokaloryczny, choć nie do końca... Przyznaję, że znika w jeden dzień :) Warty zrobienia. Polecam.


Składniki do przygotowania pasztetu:

3 cukinie
1 duża marchewka
1 duża cebula lub 2 mniejsze
szklanka zmielonych w młynku płatków owsianych zwykłych lub górskich
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka i jedno białko
3 łyżki oleju rzepakowego
sól/pieprz do smaku

1. Warzywa myjemy i obieramy. Cukinię trzemy na tarce, solimy i odcedzamy na sitku.
2. Marchew trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę.
3. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę, dodajemy marchew i dusimy ok. 5 minut.
4. Do miski dodajemy warzywa, dodajemy płatki owsiane, pozostały olej i doprawiamy do smaku. Nie bójmy się próbować.
5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, grzałka góra-dół. Formę do keksówki wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto na pasztet. Pieczemy około 35-40 minut lub do zrumienienia.
Smacznego!


wtorek, 9 grudnia 2014

Bezglutenowe ciasto z dynią

Ostatnio trafiłam na "książkę najsłodszej blogerki kulinarnej" Pani Doroty Świątkowskiej. Moje wypieki i desery zainspirowała mnie do upieczenia drożdżowego ciasta dyniowego. A skoro sezon na dynię w pełni nie czekałam długo. Przepis zmodyfikowałam i powstało ciasto bezglutenowe, lekko słodkie o pięknym pomarańczowym kolorze. 
Zapraszam!


Składniki do przygotowania ciasta:

1 szklanka purre z dyni (przepis poniżej)
2,5 szklanki mąki gryczanej Bio
14g świeżych drożdży
3 łyżki stewi
łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka migdałowego (może być inne roślinne lub krowie)
30 g oleju kokosowego Olejowy Raj - roztopionego
łyżeczka skórki z pomarańczy
szczypta cynamonu i kardamonu

1. Puree z dyni: małą dynię myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dyni nie musimy obierać, skóra będzie lekko odchodziła po upieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kawałki dyni i pieczemy około godziny. Po upieczeniu zdejmujemy skórę, studzimy i miksujemy.
2. Do miski wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w nim drożdże z dodatkiem cukru brązowego i 2 łyżek mąki gryczanej. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
3. Do wyrośniętego rozczynu przesiewamy resztę mąki, cynamon oraz kardamon. Następnie dodajemy stewię, skórkę pomarańczową, olej i puree z dyni. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na minimum 20 minut.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50-60 minut - do suchego patyczka.
5. Gotowe i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem otrzymanym po zmiksowaniu w młynku do kawy stewii lub brązowego cukru.
Smacznego!


czwartek, 4 grudnia 2014

Smoothie z jarmużem, bananem i gruszką

Jarmuż w Polsce to mało znane i niedoceniane warzywo. Szkoda. Jest doskonały pod względem smaku i wartości odżywczych. Zawiera między innymi witaminy z grupy A, B, C, E, K, PP i beta karoten. Obok natki pietruszki i papryki jest najbogatszym warzywem obfitującym w witaminę C. Dodatkowo można w nim znaleźć duże ilości bardzo dobrze przyswajalnego wapna oraz żelazo, fosfor i magnez. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartemu w nim sulforanowi. Jest lekkostrawny. Świetny do spożywania na surowo, zapiekany, gotowany oraz smażony. 
Dzisiaj jarmuż na surowo w formie koktajlu :)


 Składniki do przygotowania smoothie (2 porcje):

3-4 liście jarmużu
1 banan
1 gruszka
szklanka wody kokosowej (ewentualnie mleka kokosowego)
kilka kropel soku z cytryny

1. Jarmuż umyć, wyciąć twardą łodyżkę.
2. Banan i gruszkę umyć, obrać ze skóry i podzielić na mniejsze fragmenty.
3. W naczyniu umieścić wszystkie składniki i zmiksować na gładki krem.
Smoothie gotowe! Smacznego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...