Święta za pasem, czas więc na typowo świąteczne danie. A zaczynam od tradycyjnej kuti w nieco zdrowszej wersji. Zapraszam!
Składniki do przygotowania kutii:
szklanka ziaren pęczaku - przed gotowaniem
szklanka ziaren maku
łyżka miodu
ksylitol lub stewia do smaku
kilka kropel ekstraktu migdałowego
3 łyżki orzechów włoskich, ok 30 g
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek, ok 30 g
1. Ziarna pęczaku opłukujemy w ciepłej wodzie. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. Ziarna maku zalewamy wrzątkiem na ok. 15 minut. Odcedzamy i mielimy praz maszynkę. Ja mieliłam 3 razy.
3. Orzechy drobno siekamy.
4. Do ugotowanego pęczaku dodajemy mak i mieszamy. Doprawiamy do smaku bakaliami, miodem, ekstraktem. Dosładzamy stewią lun ksylitolem. Dla amatorów słodszych smaków, proponuję dodać więcej miodu.
Smacznego!