sobota, 13 kwietnia 2019

SeleroveLove czyli zielony koktajl z selera, szpinaku kiwi i jabłka

Koktajl ten nazywam eliksirem młodości. Jego smak jest orzeźwiający, a sam seler praktycznie niewyczuwalny. To istna bomba witaminowa!


Sam seler zawiera, aż 86 cennych substancji. Jest w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach! Zawiera kompleks witamin z grupy B, witaminę E, fosfor, wapń, potas oraz cynk. 
Dodatkowo, seler przyspiesza przemianę materii, wspomaga odchudzanie, ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia. Usuwa z organizmu toksyczne produkty przemiany materii.

Szpinak natomiast dzięki zawartości przeciwutleniaczy takich jak: beta-karoten, luteina i witamina C ma działanie antynowotworowe. Poza tym bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy, przez co zalecany jest kobietom w ciąży. Obniża także ciśnienie krwi. Z resztą, być może pamiętacie bajkę o Popeyu, który jadł szpinak i rósł w siłę? To najlepsza reklama tego warzywa :P

Jabłko i kiwi także uzupełniają wartość odżywczą tego smoothie. Jabłka są bogate w polifenole, które chronią organizm przed wieloma schorzeniami, m.in. chorobami układu krążenia, różnymi rodzajami nowotworów, cukrzycą, chorobą Alzheimera czy parkinsonem. Duża dawka witaminy C jest bardzo ważna dla skóry i hamuje procesy starzenia oraz zabezpiecza komórki skóry przed uszkodzeniami.
Kiwi natomiast to owoc, który posiada liczne właściwości, m.in. przeczyszczające, odchudzające, a także odżywcze, dzięki czemu znalazł zastosowanie w kosmetyce.

Z resztą skosztujcie go sami:

Składniki:

2 kiwi
duża garść szpinaku 
1-2 łodyżki selera w zależności od preferencji
2 szklanki soku jabłkowego niepasteryzowanego lub świeżo wyciśniętego lub pół na pół z wodą
łyżka nasion chia

1. Składniki dokładnie myjemy. 
2. Kiwi obieramy ze skórki. 
3. Kiwi i selera kroimy na mniejsze kawałki. 
4. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki krem. Gotowe. Zatem na zdrowie!


piątek, 5 kwietnia 2019

Krem z białych warzyw z pietruszkowo-czosnkowym pesto

Krem z białych warzyw to jedna z moich ulubionych zup. Pod warunkiem, że jest wyrazista w smaku. Ta zdecydowanie taka jest, a pietruszkowe pesto dodaje jej tego czegoś.


Składniki:

KREM Z BIAŁYCH WARZYW
jeden mały kalafior - u mnie Bio
3 małe ziemniaki
2 małe cebule
1 por
kawałek selera
1 łyżka masła klarowanego
szklanka mleka lub mleka kokosowego lub śmietanki 30%
bulion warzywny lub woda
sól, pieprz

PIETRUSZKOWO-CZOSNKOWE PESTO

2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju z pestek dyni
sól
garść natki pietruszki

1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim pora posiekanego w piórka i cebulę w kostkę.
2. Następnie dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, selera i kalafior. Podsmażamy chwilę i zalewamy bulionem lub wodą - około 1-2 cm nad granicę warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw.
3. Zupę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy na gładki krem.
4. W międzyczasie składniki pesto miksujemy ze sobą.
5. Do garnka z zupą wlewamy mleko lub śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Zupa ma być słona i lekko pikantna. Mieszamy i zagotowujemy.
6. Po nalaniu na talerz, zupę dekorujemy pietruszkowo-czosnkowym pesto.

Smacznego!

wtorek, 19 marca 2019

Zupa meksykańska spalająca tłuszcz

Moi Pacjenci dobrze ją znają. Jest rozgrzewająca i wysokobiałkowa. Poza tym odkąd zostałam mamą jeszcze bardziej doceniam dania, które nie są pracochłonne, a efekt jest wow ;). Przygotowanie składników do zupy meksykańskiej to maksymalnie 10 minut, a cała reszta gotuje się sama. Zaczynamy?


Składniki:

ok 500g mięsa mielonego wołowego (u mnie ligawa i antrykot lub rostbef)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka kukurydzy (bez dodatku cukru w zalewie - czytaj skład po "składniki:" nie wartość odżywcza w tabeli bo kukurydza ma naturalnie występujące cukry)
puszka fasoli czerwonej (bez dodatku cukru w zalewie)
500 ml passaty pomidorowej 
500 ml bulionu drobiowo-wołowego lub wody
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka słodkiej papryki, chili do smaku u mnie 1/2 łyżeczki (lubię ostre), 1/3 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki majeranku, sól do smaku
masło klarowane lub olej rzepakowy - 2 łyżki
do podania: nachosy BIO organic - polecam te ze zdrowej żywności lub np.  z Lidla "Tortilla solone", sole (mają niezły skład - jedynie mąka kukurydziana, olej słonecznikowy i sól)

1.Mięso zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. 
2. W dużym garnku z grubym dnem, rozgrzać olej lub masło. Zeszklić na nim cebulę, następnie dodać czosnek i przyprawy za wyjątkiem soli. Podsmażyć minutę i dodać mięso. Smażyć ok 4-5 minut. 
3. Następnie dodać zawartość puszek, wodę i passatę. Gotować ok 1 h na wolnym ogniu. Po tym czasie doprawić do smaku solą i chili.
4. Po nałożeniu na talerz udekorować nachosami.

Smacznego!
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...