czwartek, 29 października 2015

Frytki z batatów

Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, wijec ziemniaczany czy pataty. Jest ich kilka odmian. Niestety w Polsce nie cieszą się tak dużą popularnością jak zwykłe ziemniaki. A szkoda. Składem witamin i minerałów znacznie wyprzedzają tradycyjne ziemniaki. Wartość odżywcza bulw batata jest o ok. 50% wyższa niż ziemniaka.

- bataty są bogate w witaminę A, C, K, PP, witaminy z grupy B;
- zawierają minerały takie jak: wapń, fosfor, potas, mangan, magnez, sód, cynk, żelazo czy selen
- w 100 gramach mają 86 kcal
- zawierają beta karoten
- są ważne dla zdrowie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy
- mają niski indeks glikemiczny  więc bez obawy mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność

Frytki z batatów to szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Pasują zarówno do ryb jak i mięsa. Ja najbardziej lubię je w formie pieczonej. Mają słodki smak.


Do przygotowania batatów potrzebujemy:

piekarnika nagrzanego do 200 stopni c (grzałka góra-dół)
2 batatów średniej wielkości
łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
ulubionych przypraw, u mnie: papryczka chili w proszku, zioła prowansalskie, odrobina soli, suszone pomidory w proszku
świeżego tymianku do posypania

PRZYGOTOWANIE:

1. Bataty myjemy i obieramy ze skóry. 
2. Kroimy w cienkie słupki.
3. W szklance mieszamy przyprawy z olejem i smarujemy nim nasze frytki. Możemy to zrobić w misce.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, i układamy na nim pokrojone bataty.
5. Pieczemy około 15 -20 minut, do zrumienienia brzegów.
6. Upieczone i lekko przestudzone bataty posypujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego!


sobota, 3 października 2015

Domowa granola z pieczoną śliwką

Jedno z moich ulubionych śniadań. Zawsze gdy "chodzi za mną" coś słodkiego, przygotowuję sobie ten deser. Świetnie sprawdza się jako pierwszy posiłek. Do naszej kruszonki/granolki ;) możemy dodać miks naszych ulubionych płatków zbożowych (owsiane, orkiszowe, gryczane, jaglane) i orzechów. Mamy ogromne możliwości, dzięki czemu takie śniadanie nigdy nam się nie znudzi. Do jego przygotowania możemy wykorzystać praktycznie każdy owoc. Świetnie sprawdzi się jabłko, mango, brzoskwinia, gruszka, banan czy nawet maliny. U mnie śliwka, a to dlatego, że sezon na nią w pełni. Oczywiście nie byłabym sobą, jakbym nie wspomniała o jej właściwościach. 

Zatem pokrótce, śliwki:

- zwiększają apetyt; 
- poprawiają trawienie, dlatego często dodajemy je do takich potraw jak bigos;
- dzięki dużej obecności pektyn i kwasów organicznych działają jak miotła dla naszego przewodu pokarmowego, przeciwdziałają zaparciom;
- są bogate w witaminę A i E, działają jak przeciwutleniacze, wykazują właściwości antynowotworowe
- zawierają potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B
- bogatsze w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy są śliwki suszone

Pamiętajmy jednak, że co za dużo to niezdrowo. Śliwki w nadmiernych ilościach będą powodowały wzdęcia, a nawet biegunki.

Czas na przepis.
Do jego przygotowania (2 porcje) potrzebujemy:

2-3 dojrzałych śliwek (u mnie Renklody)
Kruszonka (dowolny miks):
2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
łyżka płatków jaglanych
łyżka płatków migdałowych
łyżka płatków kokosowych
1/3 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
łyżka miodu
czubata łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego (polecam Olejowy Raj)

1. Śliwki myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy na ćwiartki.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, grzałka góra dół. Przygotowujemy dwa żaroodporne ramekiny.
3. Masło/olej i miód roztapiamy w małym rondelku. Zdejmujemy z ognia.
4. Wsypujemy składniki kruszonki i dokładnie mieszamy.
5. Na dnie foremek układamy pokrojone śliwki. Posypujemy przygotowaną granolą.
6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia kruszonki.
Smacznego!









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...