Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, wijec ziemniaczany czy pataty. Jest ich kilka odmian. Niestety w Polsce nie cieszą się tak dużą popularnością jak zwykłe ziemniaki. A szkoda. Składem witamin i minerałów znacznie wyprzedzają tradycyjne ziemniaki. Wartość odżywcza bulw batata jest o ok. 50% wyższa niż ziemniaka.
- bataty są bogate w witaminę A, C, K, PP, witaminy z grupy B;
- zawierają minerały takie jak: wapń, fosfor, potas, mangan, magnez, sód, cynk, żelazo czy selen
- w 100 gramach mają 86 kcal
- zawierają beta karoten
- są ważne dla zdrowie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy
- mają niski indeks glikemiczny więc bez obawy mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność
- mają niski indeks glikemiczny więc bez obawy mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność
Frytki z batatów to szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Pasują zarówno do ryb jak i mięsa. Ja najbardziej lubię je w formie pieczonej. Mają słodki smak.
Do przygotowania batatów potrzebujemy:
piekarnika nagrzanego do 200 stopni c (grzałka góra-dół)
2 batatów średniej wielkości
łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
ulubionych przypraw, u mnie: papryczka chili w proszku, zioła prowansalskie, odrobina soli, suszone pomidory w proszku
świeżego tymianku do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Bataty myjemy i obieramy ze skóry.
2. Kroimy w cienkie słupki.
3. W szklance mieszamy przyprawy z olejem i smarujemy nim nasze frytki. Możemy to zrobić w misce.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, i układamy na nim pokrojone bataty.
5. Pieczemy około 15 -20 minut, do zrumienienia brzegów.
6. Upieczone i lekko przestudzone bataty posypujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego!