Dzisiaj na obiad burgery drobiowe z konfiturą z karmelizowanej cebuli. Wow! PRZE - PY - SZNE! Do stworzenia tych burgerów zainspirowała mnie białostocka restauracja "buła i spóła" ;)
Przepis na 4 porcje
Konfitura z cebuli:
3 średnie cebule pokrojone w większą kostkę
łyżka oleju rzepakowego
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka cukru brązowego
kieliszek wytrawnego wina czerwonego
sól do smaku
Kotlet do burgera:
mięso z piersi z kurczaka ok 350 gramów
1 jajko
otręby owsiane
sól, pieprz, ulubione zioła
Sos do burgerów:
2 łyżki musztardy sarepskiej
łyżka miodu płynnego
suszona bazylia
Dodatkowo:
lub kupujemy w sklepie gotowe bułeczki orkiszowe, żytnie lub wieloziarniste
roszponka lub inna ulubiona sałata
1. Konfitura z cebuli: Cebulę zeszklić na oleju na słabym ogniu. Dodać cukier. Wymieszać. Dusić do rozpuszczenia. Gdy cebula będzie miękka, dodać pozostałe składniki. Dusić aż sos zredukuje się o połowę.
2. Kotlety do burgerów: Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy z jajkiem i przyprawami. Dodajemy tyle otrąb, aby kotlety się skleiły. Formujemy 3-4 kotlety. Następnie gotujemy na parze lub podsmażamy na suchej patelni, a następnie zapiekamy w piekarniku pod przykryciem przez ok 15-18 minut w 200 st C.
3. Sos: Składniki sosu mieszamy ze sobą.
4. Bułki rozkrajamy na pół. Każda z połówek zapiekamy w piekarniku na ruszczcie.
5. Następnie połówki smarujemy sosem, układamy na nich kotlety, konfiturę z cebuli i roszponkę. Przykrywamy drugą posmarowaną sosem połówkę.
Burgery gotowe, smacznego :)