Tak, zdecydowanie jestem kawoszem. Uwielbiam kawę, jej zapach i atmosferę jaka towarzyszy piciu jej z rana <3 O właściwościach kawy pisałam już dawno temu KILK. Wtedy jeszcze nie znałam kawy według kuchni pięciu przemian. Gdy ją spróbowałam... To była miłość od pierwszego wejrzenia. Chcesz wiedzieć jak ją przygotować i jakie korzyści zdrowotne wynikają z jej picia? Zatem zapraszam do lektury!
D – Drzewo, wiosna – wątroba, woreczek żółciowy [smak kwaśny]
Na
początek kilka słów o kuchni pięciu przemian. Pochodzi ona z
medycyny chińskiej. Według niej wszystko to, co zjadamy, ma wpływ
na stan naszego zdrowia. Niemal każda choroba wynika z braku
równowagi na talerzu.
W
kuchni 5 przemian najważniejsza jest kolejność dodawania
poszczególnych produktów, tak aby przygotowywana potrawa zawierała
w sobie 5 elementów (żywiołów):
D – Drzewo, wiosna – wątroba, woreczek żółciowy [smak kwaśny]
O –
Ogień, lato – serce, jelito cienkie, układ krążenia [smak
gorzki]
Z –
Ziemia, późne lato – śledziona, trzustka, żołądek [smak
słodki]
M –
Metal, jesień – płuca, jelito grube [smak ostry]
W –
Woda, zima – nerki, pęcherz moczowy. [smak słony]
Kończymy
zawsze na tym żywiole, od którego zaczęliśmy. Zimą, jesienią i
wczesną wiosnę polecam skończyć na ogniu. Wspomaga on trawienie,
przyspiesza metabolizm i rozgrzewa.
Kolejne składniki dodajemy po sobie w odstępstwach 1-2 minutowych lub dłuższych. Według kuchni chińskiej im dłuższe gotowanie, tym lepszy wpływ na smak i nie tylko.
Warto dodać, że teoria pięciu elementów zaleca stosowanie
produktów regionalnych - czyli zamiast pomarańczy czy bananów częściej powinniśmy wybierać nasze polskie jabłka lub owoce leśne :)
Przygotowanie kawy zgodnej z kuchnią pięciu przemian, zajmie nam zatem nieco więcej czasu niż kawy z ekspresu czy o zgrozo rozpuszczalnej. Jednak dla jej korzyści zdrowotnych myślę, że warto uzbroić się w cierpliwość.
Kawa ta bowiem:
- nie zakwasza organizmu
- stymuluję pracę nerek
- rozgrzewa
- osusza wewnętrzną wilgoć
- wzmacnia organizm - zalecana przy przemarznięciu i osłabieniu organizmu oraz przemęczeniu
- jest pomocna przy przejedzeniu
- stymuluję pracę nerek
- rozgrzewa
- osusza wewnętrzną wilgoć
- wzmacnia organizm - zalecana przy przemarznięciu i osłabieniu organizmu oraz przemęczeniu
- jest pomocna przy przejedzeniu
- jest dobrze tolerowana przez osoby cierpiące na zgagę, chorobę wrzodową itp
Namówiłam? Czas zatem na przepis!
Składniki
potrzebne do przygotowania filiżanki kawy pięciu przemian to:
O
- OGIEŃ [smak gorzki] - woda, ok. 150-200ml
Z
- ZIEMIA [smak słodki] - cynamon, 1/2 płaskiej łyżeczki
M
- METAL [smak ostry] - kardamon- szczypta, goździk, imbir -
szczypta, chili - szczypta
W
- WODA [smak słony] szczypta soli
D
- DRZEWO [smak kwaśny] kilka kropel soku z cytryny
O
- OGIEŃ [smak gorzki] czubata łyżeczka dobrej jakości świeżo
zmielonej kawy
1.
Zagotowujemy wodę, zmniejszamy ogień i w odstępstwach 1-2
minutowych dodajemy wyżej wymienione przyprawy.
2.
Po dodaniu ostatniego elementu - kawy - gotujemy ok. 5 minut.
3.
Zestawiamy z ognia, czekamy chwilę i przelewamy przez sito.
Kawy
takiej nie wolno zabielać (!). Utrudnia to trawienie. Można za
to posłodzić miodem.
Smacznego!
Dajcie znać czy Wam smakowała?