poniedziałek, 5 marca 2018

Kawa pięciu przemian, dlaczego warto ją pić?

    Tak, zdecydowanie jestem kawoszem. Uwielbiam kawę, jej zapach i atmosferę jaka towarzyszy piciu jej z rana <3 O właściwościach kawy pisałam już dawno temu KILK. Wtedy jeszcze nie znałam kawy według kuchni pięciu przemian. Gdy ją spróbowałam... To była miłość od pierwszego wejrzenia. Chcesz wiedzieć jak ją przygotować i jakie korzyści zdrowotne wynikają z jej picia? Zatem zapraszam do lektury! 
Na początek kilka słów o kuchni pięciu przemian. Pochodzi ona z medycyny chińskiej. Według niej wszystko to, co zjadamy, ma wpływ na stan naszego zdrowia. Niemal każda choroba wynika z braku równowagi na talerzu. 

W kuchni 5 przemian najważniejsza jest kolejność dodawania poszczególnych produktów, tak aby przygotowywana potrawa zawierała w sobie 5 elementów (żywiołów):

D – Drzewo, wiosna – wątroba, woreczek żółciowy [smak kwaśny]
O – Ogień, lato – serce, jelito cienkie, układ krążenia [smak gorzki]
Z – Ziemia, późne lato – śledziona, trzustka, żołądek [smak słodki]
M – Metal, jesień – płuca, jelito grube [smak ostry]
W – Woda, zima – nerki, pęcherz moczowy. [smak słony]

Kończymy zawsze na tym żywiole, od którego zaczęliśmy. Zimą, jesienią i wczesną wiosnę polecam skończyć na ogniu. Wspomaga on trawienie, przyspiesza metabolizm i rozgrzewa.

Kolejne składniki dodajemy po sobie w odstępstwach 1-2 minutowych lub dłuższych. Według kuchni chińskiej im dłuższe gotowanie, tym lepszy wpływ na smak i nie tylko.
Warto dodać, że teoria pięciu elementów zaleca stosowanie produktów regionalnych - czyli zamiast pomarańczy czy bananów częściej powinniśmy wybierać nasze polskie jabłka lub owoce leśne :)

Przygotowanie kawy zgodnej z kuchnią pięciu przemian, zajmie nam zatem nieco więcej czasu niż kawy z ekspresu czy o zgrozo rozpuszczalnej. Jednak dla jej korzyści zdrowotnych myślę, że warto uzbroić się w cierpliwość. 
Kawa ta bowiem:
- nie zakwasza organizmu
- stymuluję pracę nerek
- rozgrzewa
- osusza wewnętrzną wilgoć
- wzmacnia organizm - zalecana przy przemarznięciu i osłabieniu organizmu oraz przemęczeniu
- jest pomocna przy przejedzeniu
- jest dobrze tolerowana przez osoby cierpiące na zgagę, chorobę wrzodową itp

Namówiłam? Czas zatem na przepis!

Składniki potrzebne do przygotowania filiżanki kawy pięciu przemian to:

O - OGIEŃ [smak gorzki] - woda, ok. 150-200ml
Z - ZIEMIA [smak słodki] - cynamon, 1/2 płaskiej łyżeczki
M - METAL [smak ostry] - kardamon- szczypta, goździk, imbir - szczypta, chili - szczypta
W - WODA [smak słony] szczypta soli
D - DRZEWO [smak kwaśny] kilka kropel soku z cytryny
O - OGIEŃ [smak gorzki] czubata łyżeczka dobrej jakości świeżo zmielonej kawy

1. Zagotowujemy wodę, zmniejszamy ogień i w odstępstwach 1-2 minutowych dodajemy wyżej wymienione przyprawy. 
2. Po dodaniu ostatniego elementu - kawy - gotujemy ok. 5 minut. 
3. Zestawiamy z ognia, czekamy chwilę i przelewamy przez sito.  
Kawy takiej nie wolno zabielać (!). Utrudnia to trawienie. Można za to posłodzić miodem. 

Smacznego! Dajcie znać czy Wam smakowała?






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...