czwartek, 26 lutego 2015

Faszerowana papryka mielonym mięsem i czerwoną fasolą

Witajcie :) Dawno mnie tu nie było :(
Dzisiaj na obiad faszerowana papryka w wersji meksykańskiej. Zapraszam!



Składniki na 6 porcji:

400 g mielonego mięsa z piersi z indyka lub z polędwicy wołowej
4 średnie papryki (różne kolory, będzie piękniej ;))
1 duża cebula
5 łyżek fasoli czerwonej Kidney
1 papryczka chili
200 ml passaty pomidorowej
sól/pieprz
suszona bazylia
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine lub oleju rzepakowego
kawałek twardego sera np. Parmezanu

1. Cebulę kroimy w kostkę. 
2. Papryki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, tak aby każda z połówek miała ogonek. 2 połówki papryki (z czerwonej i żółtej) odkładamy na bok. Z pozostałych delikatnie wycinamy gniazda nasienne. 
3. Nasze odłożone połówki papryk kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili również drobno siekamy. 
4. Rozgrzewamy oliwę. Na patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę dusimy. Dodajemy mielone mięso. Dusimy ok 5 minut, mieszając co chwila. Dodajemy odsączoną z zalewy fasolę. Mieszamy.
5. Następnie wlewamy passatę pomidorwą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Gotowy farsz odstawiamy na 5 minut do wystudzenia.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, grzałka góra-dół.
7. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Naczynie smarujemy oliwą. Połówki papryk wypełniamy farszem. Wierzch posypujemy tartym parmezanem. Papryki układamy w naczyniu, farszem do góry, jedna obok drugiej.
8. Pieczemy około 20 minut, aż papryki zmiękną. Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...