środa, 30 września 2020

Drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem, Fit cynamonki

 

Przepis na 22 sztuki

470g mąki orkiszowej (u mnie typ 700)

Szklanka (250ml) mleka roślinnego lub krowiego

80g miękkiego masła

3 żółtka 

1 białko (pozostałe 2 białka można wykorzystać do wysmarowania cynamonem od góry)

70g ksylitolu lub cukru kokosowego lub cukru trzcinowego 

Łyżka cukru trzcinowego 

Drożdże instant 7g - paczka 


Farsz:

5-6 jabłek

Cynamon, dużo cynamonu 

Opcjonalnie łyżka masła, dodatkowy cukier brzozowy lub kokosowy 

  1. Rozczyn: Drożdże i cukier trzcinowy rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Mieszamy z ksylitolem. 
  3. Robimy wgłębienie i wlewamy przygotowany rozczyn. 
  4. Wlewamy żółtka, białka i zagniatamy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy ok 15 minut. Nie poddajemy się, ciasto ma odchodzić od ręki ;)
  5. Ciasto odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia. 
  6. W międzyczasie przygotowujemy farsz: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy w garnku z cynamonem. Można podlać wodą, dodać łyżkę masła i cukru kokosowego do smaku.
  7. Po 1,5 h ciasto dzielimy na dwie kule. Każdą z nich rozwałkujemy w kształt prostokąta 20/30 cm. Każdy z placków smarujemy farszem i zwijamy w roladę od dłuższego boku. Kroimy na około 2,5 cm plastry.
  8. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawijasami do góry - tak aby powstał nam kształt cynamonem ;). Odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
  9. Po tym czasie cynamonki smarujemy z góry roztrzepanymi białkami i pieczemy w piekarniku w 180 st C do zrumienienia. 
  10. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem z ksylitolu :)

Smacznego!

niedziela, 19 kwietnia 2020

FIT ciasto jabłkowe z sosem orzechowo-karmelowym

To ciasto to aktualnie mój numer jeden wśród ciast. Pyszne, wilgotne i łatwe w przygotowaniu. Smakuje trochę jak ciasto marchewkowe, ale jest od niego lżejsze. Sos orzechowo-karmelowy nadaje mu dodatkowej słodyczy i orzechowego posmaku. Sos ten świetnie sprawdzi się także jako dodatek do owsianki czy naleśników. Zapraszam.

CIASTO:
ok 0,5kg jabłek - po obraniu i starciu na tarce ok  370-380g
250g maki pszennej pełnoziarnistej
kopiasta łyżka płatków owsianych
120g ksylitolu i cukru trzcinowego pół na pół
3 duże jajka lub 4 małe
200ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła klarowanego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka cynamonu

SOS:
szklanka mleka roślinnego lub krowiego
3 kopiaste łyżki masła orzechowego (najlepiej bez dodatku cukru - polecam Maslove)
3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli

1. Przygotujmy tortownicę 24 cm. Wyłóżmy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 st C.
2. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej ciągle miksując.
3. Do miski z masą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.
4. Następnie dodajemy starte na tartce jabłka. Mieszamy.
5. Wlewamy do formy i pieczemy ok 1h-1.10h do suchego patyczka. Jeżeli po włożeniu wykałaczki jest oblepiona ciastem należy je jeszcze chwile podpiec.

6. W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku umieszczamy składniki i mieszamy, aż się idealnie połączą. Redukujemy chwilę na ogniu - gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy. Po wystudzeniu sos będzie gęsty.
7. Ciasto po ostudzeniu polewamy sosem.

Smacznego!

piątek, 3 kwietnia 2020

Brownie

Mokre, intensywnie czekoladowe, w nieco zdrowszej wersji niż oryginał ;) - BROWNIE! Umilmy sobie ten trudny czas.
 

2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70%
200g masła
100-150g ksylitolu, erytrolu - w zależności od czekolady (im bardziej gorzka tym więcej cukru)
3 jajka
130g mąki orkiszowej typ 700
25 ml whisky

1. Jajka ubijamy z cukrem.
2. Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Blchę o wymiarach 24/24 wykładamy papierem do pieczenia.
3. Masło i czekoladę roztapiamy w rondelku. Wlewamy do masy jajecznej. Miksujemy.
4. Mąkę przesiewamy do powstałej masy. Wlewamy kieliszek whisky. Miksujemy i przelewamy do przygotowanej formy.
5. Pieczemy ok 20 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...