Przepis na 22 sztuki
470g mąki orkiszowej (u mnie typ 700)
Szklanka (250ml) mleka roślinnego lub krowiego
80g miękkiego masła
3 żółtka
1 białko (pozostałe 2 białka można wykorzystać do wysmarowania cynamonem od góry)
70g ksylitolu lub cukru kokosowego lub cukru trzcinowego
Łyżka cukru trzcinowego
Drożdże instant 7g - paczka
Farsz:
5-6 jabłek
Cynamon, dużo cynamonu
Opcjonalnie łyżka masła, dodatkowy cukier brzozowy lub kokosowy
- Rozczyn: Drożdże i cukier trzcinowy rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy przez sito. Mieszamy z ksylitolem.
- Robimy wgłębienie i wlewamy przygotowany rozczyn.
- Wlewamy żółtka, białka i zagniatamy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy ok 15 minut. Nie poddajemy się, ciasto ma odchodzić od ręki ;)
- Ciasto odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy farsz: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy w garnku z cynamonem. Można podlać wodą, dodać łyżkę masła i cukru kokosowego do smaku.
- Po 1,5 h ciasto dzielimy na dwie kule. Każdą z nich rozwałkujemy w kształt prostokąta 20/30 cm. Każdy z placków smarujemy farszem i zwijamy w roladę od dłuższego boku. Kroimy na około 2,5 cm plastry.
- Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawijasami do góry - tak aby powstał nam kształt cynamonem ;). Odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
- Po tym czasie cynamonki smarujemy z góry roztrzepanymi białkami i pieczemy w piekarniku w 180 st C do zrumienienia.
- Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem z ksylitolu :)
Smacznego!