A dzisiaj przed Państwem włoskie ravioli z indykiem. Smacznego :)
Do przygotowania ravioli z indykiem potrzebujesz:
przepis na dwie porcje
Ciasto:
200
g mąki pełnoziarnistej
2 jajka
szczypta soli
około 2-3 łyżek wody
2 jajka
szczypta soli
około 2-3 łyżek wody
Farsz:
ok. 250g mielonego mięsa z indyka
1 mała cebula
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżka tartego parmezanu
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Usypujemy z niej stożek, do którego wbijamy jajka i dodajemy sól. Z mąki, jajek i soli wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby możemy dodać wodę. Następnie z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w ściereczkę i odkładamy na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.
łyżka tartego parmezanu
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Usypujemy z niej stożek, do którego wbijamy jajka i dodajemy sól. Z mąki, jajek i soli wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby możemy dodać wodę. Następnie z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w ściereczkę i odkładamy na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy mielone mięso i koperek i dalej dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Ciasto dzielimy na połowę i każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienkie i duże placki o podobnej wielkości.
4. Na
jednym z nich, w równych odstępach układamy kulki nadzienia
wielkości orzecha włoskiego. Przykrywamy drugą połową ciasta,
dociskając przestrzenie pomiędzy nadzieniem, tak aby ciasto się
skleiło (dodatkowo ciasto można posmarować jajkiem :)). Radełkiem kroimy na kwadraty. Ps: Jeśli macie trochę czasu, ravioli
najlepiej jest rozłożyć na podsypanej mąką ściereczce i pozostawić na 2
godziny - dzięki temu ciasto lepiej się sklei.
5. Nasze ravioli gotujemy partiami przez 10 - 15 minut w dużej ilości
wrzącej, osolonej wody. Następnie odcedzamy.
6. Gotowe ravioli posypujemy tartym
parmezanem. Smacznego :)