Wow! Dzisiaj abc dieta od kuchni obchodzi swoje urodziny. Skończyliśmy roczek! I z tego powodu jestem bardzo podekscytowana ;) A skoro mamy urodziny to oczywiście musi być i tort urodzinowy. Aby go "odchudzić", zrobiłam wersję naleśnikową z serkiem homogenizowanym light i owocami.
A mianowicie:
Składniki na ciasto naleśnikowe:
ok. 12 sztuk o średnicy ok. 15 cm
2
łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 szklanka (250 ml)
mleka
3 płaskie łyżki kakao
1 duże jajko
3
łyżeczki
ksylitolu
100g
mąki orkiszowej
1/3
szklanki wody - opcjonalnie
Nadzienie:
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowe light - 500g
łyżeczka żelatyny
łyżka gorącej wody
dżem truskawkowy niskosłodzony lub świeże owoce
świeże truskawki
1. Białko oddzielamy od żółtka. Ubijamy białko na sztywna pianę. Następnie wlewamy żółtko i ciągle miksujemy już na wolniejszych obrotach. Przesiewamy mąkę, ksylitol i kakao. Wlewamy szklankę mleka. Miksujemy. Gdy konsystencja jest za gęsta dodajemy wodę. Na koniec wlewamy oliwę, mieszamy.
2. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta naleśnikowego. Smażymy z obu stron. Gotowe placki naleśnikowe odkładamy do wystudzenia.
3. Żelatyną rozpuszczamy we wrzątku. Energicznie mieszamy.
4. Serki homogenizowane przekładamy do miski, mieszamy z żelatyną i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
5. W międzyczasie truskawki kroimy wzdłuż w plastry o grubości 2-3 mm.
6. Na paterę układamy jeden placek naleśnikowy, smarujemy go serkiem, przygrywamy kolejnym plackiem, który smarujemy dżemem lub obkładamy świeżymi owocami. I ponownie kładziemy placek, który smaruje serkiem. I tak czynności te powtarzamy. Na sam wierzch wysmarowany uprzednio serkiem, układamy truskawki. Gotowe, smacznego :)