wtorek, 25 marca 2014

Odżywczy koktajl ze świeżym szpinakiem i gruszką

A u mnie na drugie śniadanie był zielony koktajl ze szpinakiem i gruszką :) Bardzo odżywczy!



Składniki niezbędne do przygotowania smoothie:

garść szpinaku
2 dojrzałe gruszki
łyżka mielonych orzechów włoskich
3-4 łyżki wody mineralnej

1. Gruszki i szpinak dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
2. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze części. Od szpinaku odrywamy twarde łodyżki.
3. Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Gdy uznamy, że konsystencja jest za gęsta, dodajemy więcej wody.

Zielony, bardzo odżywczy koktajl gotowy :)
Duża dawka witamin i minerałów na cały dzień!
Smacznego :)


piątek, 21 marca 2014

Królowa kasz czyli kasza jaglana

Bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. Tytuł królowej kasz należy się jej bez wahania. W porównaniu do jej sióstr króluje w ilości żelaza, miedzi, witamin z grupy B: B1, B2, B6. Bogata jest także w sole mineralne, białko i węglowodany złożone. Mowa o kaszy jaglanej. 




Dawnej królowała na polskich stołach, zapomniana, dzisiaj ponownie wraca do łask. Uzyskuję się ją z łuskanego ziarna prosa.

Jest dobrym źródłem energii (ok. 340kcal/100g). Głównym składnikiem energetycznym stanowiącym 65% jest skrobia. 

Jest lekkostrawna, w związku z tym może być spożywana przez osoby z chorobami wątroby czy trzustki.

Poprzez zawartość witamin z grupy B poprawia kondycję skóry. 

Jest bogata w krzem. Krzem korzystnie wpływa na kości poprzez udział w procesie ich mineralizacji. Ponadto zapobiega odwapnieniu. Dodatkowo poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się w nich płytek miażdżycowych. Poza tym krzem poprawia przemianę materii, a więc pomaga w odchudzaniu

Zawiera wiele cennych składników mineralnych, m.in.: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo.

Zawarta w niej lecytyna reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Nie zawiera glutenu.

Rozgrzewa! W związku z tym zalecana jest przy przeziębieniach oraz chorobach górnych dróg oddechowych. Poza tym jest ona korzystna dla osób cierpiących na zapalenie zatok, ponieważ usuwa nadmiar śluzu z organizmu.

Zalet kaszy jaglanej jest wiele, ale to co naprawdę wyróżnia ją wśród jej sióstr to fakt, że jako jedyna z kasz działa zasadotwórczo! A więc przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Neutralizuje i oczyszcza organizm z toksyn, które powstają po spożyciu produktów zakwaszających. Wzmacnia organizm.

Kasza jaglana idealnie smakuje na słodko. Polecam ją na śniadanie z jabłkiem, cynamonem, kardamonem i imbirem z odrobiną miodu. Dodatkowo możemy dodać do niej rodzynki, daktyle czy suszone morele. Kaszę jaglaną gotuję na wodzie (w proporcji 1:2) lub mleku ryżowym około 8-10 minut. 

Poza tym świetnie nadaje się jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu.

Jedzmy kaszę jaglaną :)
Miłego dnia!

czwartek, 20 marca 2014

Torcik naleśnikowy

Wow! Dzisiaj abc dieta od kuchni obchodzi swoje urodziny. Skończyliśmy roczek! I z tego powodu jestem bardzo podekscytowana ;) A skoro mamy urodziny to oczywiście musi być i tort urodzinowy. Aby go "odchudzić", zrobiłam wersję naleśnikową z serkiem homogenizowanym light i owocami.



Blog dostał też nieoczekiwany prezent. Więcej informacji: http://dbamokregoslup.pl/top-7-najlepszych-blogow-zdrowotnych-w-polsce,208.html
A mianowicie:


Składniki na ciasto naleśnikowe:
ok. 12 sztuk o średnicy ok. 15 cm

2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

1 szklanka (250 ml) mleka
3 płaskie łyżki kakao
1 duże jajko
3 łyżeczki ksylitolu

100g mąki orkiszowej

1/3 szklanki wody - opcjonalnie

Nadzienie:

2 opakowania serka homogenizowanego waniliowe light - 500g
łyżeczka żelatyny
łyżka gorącej wody
dżem truskawkowy niskosłodzony lub świeże owoce
świeże truskawki


1. Białko oddzielamy od żółtka. Ubijamy białko na sztywna pianę. Następnie wlewamy żółtko i ciągle miksujemy już na wolniejszych obrotach. Przesiewamy mąkę, ksylitol i kakao. Wlewamy szklankę mleka. Miksujemy. Gdy konsystencja jest za gęsta dodajemy wodę. Na koniec wlewamy oliwę, mieszamy.
2. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta naleśnikowego. Smażymy z obu stron. Gotowe placki naleśnikowe odkładamy do wystudzenia.
3. Żelatyną rozpuszczamy we wrzątku. Energicznie mieszamy.
4. Serki homogenizowane przekładamy do miski, mieszamy z żelatyną i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
5. W międzyczasie truskawki kroimy wzdłuż w plastry o grubości 2-3 mm.
6. Na paterę układamy jeden placek naleśnikowy, smarujemy go serkiem, przygrywamy kolejnym plackiem, który smarujemy dżemem lub obkładamy świeżymi owocami. I ponownie kładziemy placek, który smaruje serkiem. I tak czynności te powtarzamy. Na sam wierzch wysmarowany uprzednio serkiem, układamy truskawki. Gotowe, smacznego :)


środa, 12 marca 2014

Burgery z łososia

Kolejny przepis z cyklu zdrowy fast food. Tym razem burgery z łososia. Zapraszam :)



Bułeczki orkiszowe do burgerów (4 sztuki):

200g mąki orkiszowej - typ 2000
100 ml letniej wody
2 łyżki ciepłego mleka 2%
20 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
łyżka oliwy z oliwek
białko jaja do posmarowania

  1. Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże z cukrem rozpuścić w 2 łyżkach mleka w misce. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wlać do niego wyrośnięty rozczyn, wodę z rozpuszczoną solą i oliwę.
  3. Ciasto zagnieść, aż będzie jednolite i gładkie. Włożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować bułeczki.
  5. Bułeczki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem jaja. Dodatkowo, bułeczki można posypać sezamem, pestkami dyni czy słonecznika. Piec przez 20-25 minut, góra-dół.
Kotlety z łososia (4 sztuki):

filet z łososia bez skóry i ości - 500g
1/2 ząbka czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypiorek
2-3 łyżki otrąb owsianych
białko jaja - 2 sztuki
sól, pieprz

1. Łososia siekamy na drobne kawałki.
2. Do mięsa dodajemy białka, przyprawy i posiekany ząbek czosnku oraz szczypiorek.
3. Wszystko mieszamy i dodajemy otręby (taką ilość, aby nasze kotlety ładnie się skleiły). Formujemy kotlety mniej więcej o średnicy naszej bułeczki.
4. Następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu z każdej strony.

Burgery (4 sztuki):

sałata - u mnie roszponka
ogórek zielony
jogurt naturalny 0% - opakowanie 180g
koperek
sól/pieprz

1. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Doprawiamy do smaku.
2. Bułeczkę kroimy na pół układamy na niej roszponkę, kotleta, sos, ogórek pokrojony w talarki i przykrywamy druga połówką bułki.
Gotowe :) Smacznego!


piątek, 7 marca 2014

Delicje z domowej roboty galaretką

Kochane, jutro nasze święto :) Osłodźmy sobie ten dzień delicją, oczywiście w lżejszym wydaniu ;) Zapraszam!



Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub pół na pół z ksylitolem
1/2 szklanki mąki orkiszowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Nasączenie:
sok z 1 pomarańczy
łyżeczka rumu

Domowej roboty galaretka:
350ml soku wyciśnięty z 4 dużych pomarańczy lub gotowy sok przecierowy Marwit, niepasteryzowany jednodniowy
łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie) - u mnie bez cukru
czubata łyżka żelatyny

Polewa:
100 g ciemnej czekolady deserowej

    1. Galaretka: Pomarańcze myjemy i wyciskamy z nich sok. Następnie przez gęste sitko przecedzamy sok, aby uzyskać klarowna konsystencję. Sok wlewamy do garnka i podgrzewamy mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę. Mieszamy do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudzoną ale płynną galaretkę wlewamy do formy (21cm) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Następnie formę wstawiamy do bardzo ciepłej wody na 30 sekund, po tym czasie wyjmujemy gotową galaretkę na talerz.

2. Biszkopt: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Białka ubijamy 2 minuty. Następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Ubijamy przez kilka minut aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wciąż ubijając dodajemy stopniowo żółtka, Następnie przesiewamy mąkę i miksujemy na wolnych obrotach na gładką masę. Masę wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Po tym czasie biszkopt od razu wyjąć z piekarnika. Ostudzić, nie wyjmować z formy.

3. Nasączenie: Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy mieszamy z rumem. Nasączamy ostudzony biszkopt.

4. Na biszkopt układamy galaretkę.

5. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i polewamy nią górę galaretki.

Smacznego :)




wtorek, 4 marca 2014

Mielone kotlety z łososia

Pomysł na dzisiejszy obiad - kotlety mielone z łososia podawane z ryżem z kurkumą i surówką z roszponki. Mniam :)



PORCJA NA 4 OSOBY

Składniki niezbędne do przygotowania kotletów mielonych z łososia:
 
filet z łososia bez skóry i ości - 500g
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
szczypiorek
2-3 łyżki otrąb owsianych
2 białka jaja lub jedno całe jajko
sól, pieprz

ryż:

ryż Basmati - 2 woreczki po 100g
szczypta kurkumy
sól

sałatka:

garść roszponki
pomidorki cherry
ogórek zielony
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
łyżka przegotowanej wody
sól, pieprz, zioła prowansalskie


1. W garnku zagotowujemy wodę. Solimy ja i wkładamy do niej woreczki ryżu. Gotujemy około 12 minut.
2. W międzyczasie łososia siekamy na drobne kawałki.
2. Do mięsa dodajemy białka jajek lub całe jajko, przyprawy i posiekany ząbek czosnku oraz szczypiorek.
3. Wszystko mieszamy i dodajemy otręby (taką ilość, aby nasze kotlety ładnie się skleiły). Formujemy nasze kotlety.
4. Następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu z każdej strony.
5. Do ugotowanego ryżu dodajemy szczyptę kurkumy i mieszamy.
6. Przygotowujemy sałatkę: Warzywa myjemy. Na telerzu układamy roszponkę, pomidorki cherry oraz ogórka pokrojonego w talarki. Polewamy sosem: wodę mieszamy z oliwą. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek.
7. Na talerzu układamy kotleciki, surówkę i ryż.

Smacznego!


sobota, 1 marca 2014

Orkiszowe bułeczki - domowe pieczywo

Zachęcam do wypieku domowego pieczywa, a zacznijmy od czegoś prostego - orkiszowych bułeczek :)

200g mąki orkiszowej - typ 2000
100 ml letniej wody
2 łyżki ciepłego mleka 2%
20 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
łyżka oliwy z oliwek
białko jaja do posmarowania

  1. Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże z cukrem rozpuścić w 2 łyżkach mleka w misce. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wlać do niego wyrośnięty rozczyn, wodę z rozpuszczoną solą i oliwę.
  3. Ciasto zagnieść, aż będzie jednolite i gładkie. Włożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować bułeczki.
  5. Bułeczki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem jaja. Dodatkowo, bułeczki można posypać sezamem, pestkami dyni czy słonecznika. Piec przez 20-25 minut, góra-dół. 
    Smacznego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...