środa, 29 maja 2013

Kanapka z chudym twarożkiem i pomidorkami koktajlowymi

Kanapki większości z nas ograniczają się do plastra żółtego sera lub wędliny. Stąd pomysł na pożywną kanapkę, idealną jako przekąska w ciągu dnia. 


Do jej przygotowania potrzebujesz:

1 grahamki
kilku pomidorków koktajlowych
sera twarogowego chudego 150g
łyżkę jogurtu naturalne max 2% tłuszczu
łyżeczkę oliwy
sól niskosodową, świeżo mielony pieprz
kilka liści świeżej bazylii

 
1. Grahamkę kroimy w poprzek na małe kromki
2. W miseczce rozdrabniamy widelcem twaróg. Dodajemy jogurt naturalny, oliwę, sól i pierz. 
3. Na kromkach układamy twarożek, a nami pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Dekorujemy liśćmi bazylii. Smacznego!


niedziela, 26 maja 2013

Roladki ze szparagów z kurczakiem i szynką parmeńską

Maj miesiącem szparagów! Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, a więc spieszmy się, bo lista ich zalet jest długa ;) Po pierwsze to bomba witamin i składników mineralnych! Szparagi są bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C, a także sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Mają także działanie bakteriobójcze. Udowodniono, że ich regularne spożywanie obniża ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Poza tym wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny. Starożytni Grecy stosowali szparagi jako lek przeciwko schorzeniom wątroby, a Chińczycy wykorzystują obecnie preparaty ze szparagów w leczeniu kaszlu. 
Oprócz tego, że są zdrowe i pyszne to uważane są za silny afrodyzjak gdyż zawierają substancje pobudzające libido. Nie każdy też wie, że szparagi występują w trzech kolorach – zależnie od ich nasłonecznienia podczas wzrastania. Najbardziej popularne są szparagi białe. Są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obierać. Szparagi zielone swój kolor zawdzięczają dużemu nasłonecznieniu. Są delikatniejsze w smaku, a ich przygotowanie jest jeszcze prostsze. Nie trzeba ich obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki. Istnieje prosty trik, którym możemy się posłużyć: należy wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu. Istnieje także barwa pośrednia – fioletowa. Ten rodzaj szparagów, ze względu na trudną uprawę, jest najrzadziej spotykany. Są one najsłodsze w smaku i mają intensywny zapach. 
Jak widać zalet szparagów jest wiele. Pora wykorzystać je w kuchni. Moja mama szparagi zawija w boczek. Ja postanowiłam, że połączę je z kurczakiem i szynką parmeńską, (będą zdrowsze ;)) a całość poleję sosem miodowo-musztardowym. Wyszło pysznie!


Składniki do przygotowania roladek ze szparagów (3 porcje):

9 sztuk zielonych szparagów
3 plastry szynki parmeńskiej (możecie użyć podwójnie)
300g piersi z kurczaka
świeży rozmaryn
sól niskosodowa/świeżo mielony pieprz
łyżka oliwy z oliwek
płaska łyżka miodu
łyżka musztardy (ja użyłam miodowej)


1. Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i odcinamy zdrewniałe końce. Smarujemy cieniutko oliwą z oliwek, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.
2. Oczyszczony filet z kurczaka, dzielimy na trzy plastry. Każdy z nich rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem.
3. Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy po łyżce musztardy, miodu i oliwy. Dokładnie mieszamy. 
4. Na desce układamy plaster szynki parmeńskiej, odcinamy warstwę tłuszczu. Następnie kładziemy na nią plaster kurczaka. Całość smarujemy sosem miodowo-musztardowym. Na jednym z brzegów układamy 3 szparagi oraz gałązkę rozmarynu i starannie zawijamy w rulon. Główka szparagów ma wystawać zza mięsa.
5. Po zawinięciu wszystkich szparagów, wkładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika (RADA: główki szparagów należy przykryć folią aluminiową, aby się nie spaliły). Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25-30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, roladki można posmarować sosem. Dzięki temu będą się ładnie błyszczeć ;) Gotowe. Szparagi są chrupiące.
Smacznego:)




środa, 22 maja 2013

Krewetki z czosnkiem w białym winie

Kolejny przepis gdzie w roli głównej są krewetki. Myślę, że większości z nas jest bardzo znany. Pierwszy raz w swoim życiu krewetki jadłam właśnie w takiej formie i dlatego dzisiaj postanowiłam, że wrzucę ten przepis na bloga. Jest bardzo prosty, a przygotowanie zajmie nam chwilę. Jest idealny jako przekąska, a z dodatkiem brązowego ryżu czy razowego pieczywa może stanowić pełnowartościowy obiad. Zanim jednak dojdę do przepisu, kilka słów o tych popularnych owocach morza ;)


Cenimy je nie tylko za doskonały smak, ale także za ich wartość odżywczą. Krewetki są lekkostrawne i niskokaloryczne gdyż zawierają jedynie 86 kcal na 100g i niewielką ilość tłuszczu. Niestety pomimo niewielkiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, krewetki charakteryzują się dosyć dużą ilością cholesterolu dlatego osoby cierpiące na hiperlipidemię czy miażdżycę powinny spożywać je w ograniczonych ilościach. Stanowią bardzo dobre źródło białka. Dostarczają dużych ilości witamin z grupy B, witaminy D, PP oraz pierwiastków takich, jak: selen, miedź, potas i fosfor. Mięso krewetek wykazuje pozytywny wpływ na nasze zdrowie, gdyż jego spożywanie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz choroby nowotworowej.
Dla niektórych przerażające i uciążliwe może wydać się obieranie krewetek z pancerzy. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Czynność tę wykonujemy rękami. Skorupki łatwo odchodzą od mięsa. Od odwłoka wystarczy oderwać głowę, ogon i nóżki, a na koniec zdjąć skorupkę i smacznego :)

Do przygotowania krewetek z czosnkiem w białym winie potrzebujesz:

250g krewetek tygrysich
ząbek czosnku
łyżkę oliwy z oliwek
lampkę białego wina (ja użyłam półwytrawnego)
pieprz
natka pietruszki
cytrynę

1. Na rozgrzanej oliwie zeszklimy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy krewetki i obsmażamy około 2 minut na każdą ze stron. Zalewamy lampką wina i gotujemy około 5 minut, aż alkohol wyparuje i gotowe.
2. Krewetki układamy na talerzu, posypujemy posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem, a na koniec polewamy sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Pyszne! Smacznego :)

fot. Kamil Ćwiklewski/www.photomatic.pl

poniedziałek, 20 maja 2013

Dietetyczne kremowe lody bananowe :)

Jeszcze jeden zaległy post :) Pamiętacie przepis na dietetyczną szarlotkę? http://abcdietaodkuchni.blogspot.com/2013/04/pyszna-dietetyczna-szarlotka.html 
Idealnym jej uzupełnieniem byłyby kremowe lody. Czyż nie? Zwłaszcza gdy za oknem słońce i 30 stopni C :)




Te które przygotowałam nie mają grama tłuszczu bo są w 99% zrobione z banana. Przygotowanie tych słodkości potraktujcie jako zabawę. Lody składają się z 3 składników ;) A mianowicie:


2 banany
sok z cytryny
szczypta cynamonu
liście mięty do dekoracji

Banany wkładamy do zamrażarki na 5 godzin. Po tym czasie wkładamy je do blendera, kropimy sokiem z cytryny i doprawiamy cynamonem. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji i gotowe ;) Lody szybko się topią, co widać na zdjęciach :)



fot. Kamil Ćwiklewski/ww.photomatic.pl

czwartek, 16 maja 2013

Szaszłyki z krewetkami i melonem

Chorwacja - byłam tam kilka razy i za każdym razem coraz bardziej zakochuję się w tym miejscu. Krajobraz, pogoda, zbytki, zapach kwiatów i owoców prosto z drzew oraz lawendy (cała Chorwacja pachnie lawendą, ale jeszcze nigdy nie pachniała tak bardzo jak w maju <3) życzliwość ludzi, pyszna, zdrowa kuchnia i wiele innych sprawiają, że kto raz tam był, będzie bywał częściej ;)
A  dzisiaj przepis z cyklu chorwackie inspiracje, choć dość mocno zmodyfikowany ;) Pierwszy raz jadłam krewetki z grilla i bardzo mi smakowały. Stąd pomysł na szaszłyki. Szaszłyki można grillować lub opiekać w piekarniku. Te, które przygotowałam są w wersji na słodko, czyli tak jak lubię najbardziej ;)


Składniki do przygotowania szaszłyków:
250g krewetek tygrysich
1/2 melona miodowego
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek 
sos:
szczypta świeżego tartego imbiru
sok z melona i pomarańczy (może być też z ananasa)
łyżka miodu
patyczki do szaszłyków, długie (aby się nie paliły, namoczmy je w zimnej wodzie)

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek siekamy na drobne kawałki i zeszklimy na patelni. Następnie wrzucamy krewetki i smażymy krótko (około 1-2 minut na każdą ze stron). Krewetki zdejmujemy z patelni.
2. Z melona usuwamy gniazdo nasienne i łyżeczką do wydrążania owoców tworzymy zgrabne kule. Jeśli nie macie łyżeczki do owoców pokrójcie melona w plastry (około 2 cm grubości), a następnie w kostkę.
3. Sos: do małego garnuszka przelewamy sok z melona, który powstał w wyniku wydrążania, wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy, dodajemy tarty świeży imbir i łyżkę miodu. Całość zagotowujemy.
4. Na  patyczki nadziewamy naprzemiennie krewetki i melona. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy 1/2 sosu. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach C.
5. Gotowe szaszłyki polewamy ostudzonym sosem (powinien zgęstnieć) i posypujemy natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Mniam :) Smacznego!

fot.Kamil Ćwiklewski/www.photomatic.pl
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...