Maj miesiącem szparagów! Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, a więc spieszmy się, bo lista ich zalet jest długa ;) Po pierwsze to bomba witamin i składników mineralnych! Szparagi są bogatym
źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają karoten, witaminy B, B2,
B6, witaminę C, a także sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor
i żelazo. Mają także działanie bakteriobójcze. Udowodniono, że ich regularne spożywanie obniża ryzyko wystąpienia
nowotworów i chorób serca. Poza tym wpływają pobudzająco i regulująco na układ
trawienny. Starożytni Grecy stosowali szparagi jako lek przeciwko
schorzeniom wątroby, a Chińczycy wykorzystują obecnie preparaty ze
szparagów w leczeniu kaszlu.
Oprócz tego, że są zdrowe i pyszne to uważane są za silny afrodyzjak gdyż zawierają substancje
pobudzające libido. Nie każdy też wie, że szparagi występują w trzech
kolorach – zależnie od ich nasłonecznienia podczas wzrastania.
Najbardziej popularne są szparagi białe. Są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obierać. Szparagi zielone swój kolor
zawdzięczają dużemu nasłonecznieniu. Są delikatniejsze w smaku, a ich przygotowanie jest jeszcze prostsze. Nie
trzeba ich obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki. Istnieje prosty trik, którym możemy się posłużyć: należy wygiąć szparag, a końcówka sama
złamie się we właściwym miejscu. Istnieje także barwa pośrednia –
fioletowa. Ten rodzaj szparagów, ze względu na trudną uprawę, jest
najrzadziej spotykany. Są one najsłodsze w smaku i mają intensywny zapach.
Jak widać zalet szparagów jest wiele. Pora wykorzystać je w kuchni. Moja mama szparagi zawija w boczek. Ja postanowiłam, że połączę je z kurczakiem i szynką parmeńską, (będą zdrowsze ;)) a całość poleję sosem miodowo-musztardowym. Wyszło pysznie!
Składniki do przygotowania roladek ze szparagów (3 porcje):
9 sztuk zielonych szparagów
3 plastry szynki parmeńskiej (możecie użyć podwójnie)
300g piersi z kurczaka
świeży rozmaryn
sól niskosodowa/świeżo mielony pieprz
łyżka oliwy z oliwek
płaska łyżka miodu
łyżka musztardy (ja użyłam miodowej)
1. Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i odcinamy zdrewniałe końce. Smarujemy cieniutko oliwą z oliwek, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.
2. Oczyszczony filet z kurczaka, dzielimy na trzy plastry. Każdy z nich rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem.
3. Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy po łyżce musztardy, miodu i oliwy. Dokładnie mieszamy.
4. Na desce układamy plaster szynki parmeńskiej, odcinamy warstwę tłuszczu. Następnie kładziemy na nią plaster kurczaka. Całość smarujemy sosem miodowo-musztardowym. Na jednym z brzegów układamy 3 szparagi oraz gałązkę rozmarynu i starannie zawijamy w rulon. Główka szparagów ma wystawać zza mięsa.
5. Po zawinięciu wszystkich szparagów, wkładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika (RADA: główki szparagów należy przykryć folią aluminiową, aby się nie spaliły). Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25-30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, roladki można posmarować sosem. Dzięki temu będą się ładnie błyszczeć ;) Gotowe. Szparagi są chrupiące.
Smacznego:)