Kochani, przepraszam za miesiąc milczenia! :o Jestem w trakcie przeprowadzki, doszło mnóstwo nowych obowiązków, ale o tym napiszę z czasem. Postaram się nadrobić zaległości do końca maja :) Zgromadziłam sporą ilość zaległych postów.
Zaczynam od szaszłyków z łososiem na słodko - idealny przepis na grilla :) Kiedyś zakochałam się w połączeniu łososia i mango. Dzisiaj łosoś z melonem i mango w pikantnej marynacie. Zapraszam!
Składniki do przygotowania szaszłyków:
filet z łososia bez skóry i ości ok. 300 g
pomarańczowy melon
mango
natka pietruszki do posypania
sól
pieprz
Marynata:
papryczka chili
duża cebula
czubata łyżka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine lub oleju rzepakowego
długie patyczki do szaszłyków namoczone w zimnej wodzie (nie będą się palić)
1. Przygotowujemy marynatę: Cebulę i papryczkę chili kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy pokrojone warzywa.
2. Do blendera dodajemy przygotowane warzywa, miód, oliwę, sól, pieprz i miksujemy na gładką masę.
3. Łososia oczyszczamy ze skóry i ości, następnie kroimy w gruba kostkę - 2 cm/2 cm. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Z melona specjalna łyżeczką wydrążamy kule. Sok, który się wytworzył w trakcie wydrążania przelewamy do naszej marynaty.
5. Mango kroimy w kostkę.
6. Na szaszłyki nakładamy kolejno: rybę, mango, melona. Gotowe szaszłyki smarujemy przygotowaną marynatą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie szaszłyki grillujemy lub pieczemy w piekarniku w 220 stopniach C przez 25 minut. Upieczone szaszłyki posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!