niedziela, 19 kwietnia 2020

FIT ciasto jabłkowe z sosem orzechowo-karmelowym

To ciasto to aktualnie mój numer jeden wśród ciast. Pyszne, wilgotne i łatwe w przygotowaniu. Smakuje trochę jak ciasto marchewkowe, ale jest od niego lżejsze. Sos orzechowo-karmelowy nadaje mu dodatkowej słodyczy i orzechowego posmaku. Sos ten świetnie sprawdzi się także jako dodatek do owsianki czy naleśników. Zapraszam.

CIASTO:
ok 0,5kg jabłek - po obraniu i starciu na tarce ok  370-380g
250g maki pszennej pełnoziarnistej
kopiasta łyżka płatków owsianych
120g ksylitolu i cukru trzcinowego pół na pół
3 duże jajka lub 4 małe
200ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła klarowanego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka cynamonu

SOS:
szklanka mleka roślinnego lub krowiego
3 kopiaste łyżki masła orzechowego (najlepiej bez dodatku cukru - polecam Maslove)
3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli

1. Przygotujmy tortownicę 24 cm. Wyłóżmy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 st C.
2. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej ciągle miksując.
3. Do miski z masą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.
4. Następnie dodajemy starte na tartce jabłka. Mieszamy.
5. Wlewamy do formy i pieczemy ok 1h-1.10h do suchego patyczka. Jeżeli po włożeniu wykałaczki jest oblepiona ciastem należy je jeszcze chwile podpiec.

6. W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku umieszczamy składniki i mieszamy, aż się idealnie połączą. Redukujemy chwilę na ogniu - gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy. Po wystudzeniu sos będzie gęsty.
7. Ciasto po ostudzeniu polewamy sosem.

Smacznego!

piątek, 3 kwietnia 2020

Brownie

Mokre, intensywnie czekoladowe, w nieco zdrowszej wersji niż oryginał ;) - BROWNIE! Umilmy sobie ten trudny czas.
 

2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70%
200g masła
100-150g ksylitolu, erytrolu - w zależności od czekolady (im bardziej gorzka tym więcej cukru)
3 jajka
130g mąki orkiszowej typ 700
25 ml whisky

1. Jajka ubijamy z cukrem.
2. Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Blchę o wymiarach 24/24 wykładamy papierem do pieczenia.
3. Masło i czekoladę roztapiamy w rondelku. Wlewamy do masy jajecznej. Miksujemy.
4. Mąkę przesiewamy do powstałej masy. Wlewamy kieliszek whisky. Miksujemy i przelewamy do przygotowanej formy.
5. Pieczemy ok 20 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...