To
ciasto to aktualnie mój numer jeden wśród ciast. Pyszne, wilgotne i
łatwe w przygotowaniu. Smakuje trochę jak ciasto marchewkowe, ale jest
od niego lżejsze. Sos orzechowo-karmelowy nadaje mu dodatkowej słodyczy i
orzechowego posmaku. Sos ten świetnie sprawdzi się także jako dodatek
do owsianki czy naleśników. Zapraszam.
CIASTO:
ok 0,5kg jabłek - po obraniu i starciu na tarce ok 370-380g
250g maki pszennej pełnoziarnistej
kopiasta łyżka płatków owsianych
120g ksylitolu i cukru trzcinowego pół na pół
3 duże jajka lub 4 małe
200ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła klarowanego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka cynamonu
SOS:
szklanka mleka roślinnego lub krowiego
3 kopiaste łyżki masła orzechowego (najlepiej bez dodatku cukru - polecam Maslove)
3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
1. Przygotujmy tortownicę 24 cm. Wyłóżmy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 st C.
2. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej ciągle miksując.
3.
Do miski z masą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem,
dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy na
niskich obrotach miksera do połączenia się składników.
4. Następnie dodajemy starte na tartce jabłka. Mieszamy.
5.
Wlewamy do formy i pieczemy ok 1h-1.10h do suchego patyczka. Jeżeli po
włożeniu wykałaczki jest oblepiona ciastem należy je jeszcze chwile
podpiec.
6.
W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku umieszczamy składniki i
mieszamy, aż się idealnie połączą. Redukujemy chwilę na ogniu -
gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy. Po wystudzeniu sos będzie
gęsty.
7. Ciasto po ostudzeniu polewamy sosem.
Smacznego!