wtorek, 23 lutego 2016

Sałatka z pieczonym kalafiorem i granatem

Kilka słów o kalafiorze...
Kalafior należy do kapustowatych, jednak z nich wszystkich jest najlepiej strawny. Uwaga, jest to jedno z najcenniejszych warzyw jakie spożywamy! Za zapach kalafiora odpowiada obecność siarki

- kalafior zawiera duże ilości witaminy C;
- jest bogaty w witaminy: A, B1, B2, B6, K, PP, wapń, magnez, żelazo, fosfor, fluor, cynk, jod oraz mangan;
- dzięki obecności sulforafanu, wykazuje silne działanie antynowotworowe. Antynowotworowe działanie wykazano przy raku prostaty, płuc, piersi, pęcherza moczowego czy żołądka
- dzięki obecności błonnika pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit
- zapobiega zaparciom, nadciśnieniu czy reumatyzmie
- spowalnia proces starzenia się skóry

Kalafior lubię w formie zupy krem czy sałatki. Często gości u mnie po prostu jako dodatek do obiadu. Jednak smak pieczonego kalafiora lubię najbardziej. Wydobywa to jego orzechowy posmak :) Sałatkę z pieczonym kalafiorem jadłam u koleżanki. Trochę ją zmodyfikowałam. Orzechowy smak pieczonego kalafiora dodatkowo podkreśla rukola i orzechy laskowe. Słodkości dodaje granat i syrop klonowy. Jak dla mnie strzał w 10! I do tego wszystkiego cynamon... mniam :)
Smacznego!


Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z kalafiora (4 porcje):

główka średniego kalafiora
owoce granatu
1 łodyżka selera naciowego
garść rukoli
orzechy laskowe - 2 łyżki
olej rzepakowy

sos:
2 łyżki oleju słonecznikowego lub z dyni (polecam olejowy raj)
łyżka syropu klonowego
łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1. Główkę kalafiora myjemy i kroimy w różyczki. Osuszamy bardzo dokładnie.
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim różyczki kalafiora, posypujemy pieprzem i kropimy olejem rzepakowym. Pieczemy około 30 minut, aż kalafior się zrumieni.
3. Składniki sosu mieszamy ze sobą.
4. Łodyżki selera siekamy w cienkie plasterki.
5. Na talerzach rozkładamy umytą i osuszoną rukolę. Posypujemy owocami granatu i orzechami laskowymi. Różyczki kalafiora układamy na sałatce i polewamy sosem. Gotowe! Jeszcze raz smacznego :)

poniedziałek, 22 lutego 2016

Zupa krem z pora

Kilka słów o porze...
Por to warzywo należące do czosnkowatych. Znany jest od dawna, bo już w starożytności zajadali się nim wielcy tacy jak cesarz Neron czy Arystoteles. Hipokrates zalecał spożywanie pora kobietom karmiącym, osobom chorym na gruźlicę, cierpiącym na krwawienia z nosa czy choroby nerek.
Por charakteryzuje się długą listą witamin i minerałów. Znajdziemy w nim wapń, fosfor, potas, sód, żelazo oraz witaminę C, A i witaminy z grupy B (B1, B2, PP).

Właściwości pora:

- z powodu dużej ilości witaminy C, por wzmacnia odporność. Jesień i zima do idealny czas na włączenie do diety tego warzywa;
- odkwasza i odtruwa organizm;
- obniża poziom cukru we krwi;
- działa antyseptycznie, może być stosowany zewnętrznie jako okład na ranę, odcisk itp. (biała część pora)
- oprawia pracę serca i obniża stężenie złego cholesterolu;
- łagodzi kaszel;
- zwiększa płodność u mężczyzn
- należy do afrodyzjaków, poprawia potencję u mężczyzn;
- może obniżać szkodliwe działanie leków.

Pogoda za oknem sprzyja przeziębieniom. Warto zatem naturalnie wzmacniać odporność. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą zupę krem z pora. Jest idealna na kolację. Ogólnie w godzinach wieczornych polecam picie zup. Są one łatwo przyswajalne przez przewód pokarmowy. Poprawiają perystaltykę jelit. Wzmacniają i odżywiają organizm. Z dodatkiem kurczaka czy ryby dodatkowo będą pełniły funkcje regenerujące i budujące. Jedzmy zupy!


Składniki do przygotowania zupy krem z pora:

1 duży por (bez liści)
2 łyżki masła klarowanego
ziemniak
2 szklanki bulionu warzywnego, ewentualnie wody
jogurt grecki
ulubione zioła (suszona natka pietruszki)
sól, pieprz ziołowy

1. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie oczyszczamy go pod bieżącą wodą z zabrudzeń między poszczególnymi liśćmi i kroimy w piórka. 
2. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy posiekanego pora przez kilka minut.
3. Ziemniaka obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
4. Do garnka przekładamy uduszonego pora, pokrojonego w kostkę ziemniaka i zalewamy całość bulionem. Dodajemy zioła i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku.
6. Zupę przed podaniem podgrzewamy, dekorujemy jogurtem i posiekaną natką pietruszki.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...