Chrupiąca zapiekanka ze szparagów to świetny pomysł na obiad czy kolację. Sezon na szparagi dobiega końca, wykorzystuję więc ich ostatnie sztuki :)
Składniki niezbędne do przygotowania zapiekanki:
16 sztuk szparagów
4 cienkie plastry szynki parmeńskiej (odkroić pasek tłuszczu)
kulka sera mozzarella
kilka
listków bazylii
sos:
oliwa
z oliwek - łyżeczka
musztarda łyżka
miód łyżeczka
1. Szparagi myjemy i osuszamy. Następnie odłamujemy zdrewniałe końce.
2. W miseczce składniki sosu mieszamy ze sobą.
3. Połowę szparagów układamy na dnie naczynia żaroodpornego, jeden przy drugim. Smarujemy je sosem. Na ich wierzch układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, a następnie plastry szynki. Na szynkę ponownie układamy pozostałe szparagi, smarujemy je sosem, przykrywamy serem i szynką.
4. Zapiekamy w piekarniku w 220 stopniach C przez 20 minut. Po wyjęciu posypujemy liśćmi bazylii.
Smacznego :)