Kanapka - prosta i smaczna przekąska, idealna na śniadanie, lunch czy kolację. Dzięki urozmaiconym dodatkom może stanowić pełnowartościowy posiłek.
Moja propozycja na dzisiaj to kilka kromek cienko pokrojonego razowego żytniego pieczywa przełożone tuńczykiem i sadzonym jajkiem, z dodatkiem ulubionych warzyw i sosem jogurtowo-koperkowym.
Składniki potrzebne do przygotowania kanapek:
chleb żytni razowy 3 kromki
tuńczyk z wody
jajko
szczypiorek
ogórek zielony
pomidor
sałata/kapusta pekińska
koperek
ząbek czosnku
jogurt naturalny
sól, pieprz
długie wykałaczki
1. Pieczywo kroimy w cienkie kromki i przekrawamy wzdłuż przekątnej.
2. Jajko smażymy na patelni bez tłuszczu. doprawiamy solą niskosodową i pieprzem.
3. Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego) mieszamy z posiekanym koperkiem i ząbkiem czosnku.
4. Układamy kolejno: kromkę chleba - sos - sałatę - pomidor - tuńczyk - kromkę chleba - sos - jajko - siekany szczypiorek - talarki ogórka - kromkę chleba.
5. Gotowe sandwiche nadziewamy na wykałaczki. Smacznego!