czwartek, 9 kwietnia 2015

Pomysł na szybki i smaczny deser - karmelizowana gruszka

Deser w 5 minut. Pyszny i szybki, idealny sam w sobie oraz jako dodatek do deserów.

Do jego przygotowania potrzebujemy:

3-4 małe, dojrzałe gruszki
2 pomarańcze
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
laska wanilii

1. Gruszki obieramy ze skóry i przekrawamy na pół.
2. Pomarańcze dzielimy na pół i wyciskamy z nich sok. 
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy miód i dodajemy gruszki. Dusimy na wolnym ogniu przez minutę.
4. Sok z pomarańczy mieszamy z cynamonem i ziarenkami świeżej wanilii. Wlewamy na patelnię. Dusimy 5-7 minut, aż o połowę zredukuje swoją objętość. Co chwilę przekładamy gruszki z jednej strony na drugą.
5. Gotowe gruszki możemy posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub pokroić w kosteczkę i polać nimi naleśniki, lody. Świetnie sprawdza się z owsianką. Pycha!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...