Deser w 5 minut. Pyszny i szybki, idealny sam w sobie oraz jako dodatek do deserów.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
3-4 małe, dojrzałe gruszki
2 pomarańcze
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
laska wanilii
1. Gruszki obieramy ze skóry i przekrawamy na pół.
2. Pomarańcze dzielimy na pół i wyciskamy z nich sok.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy miód i dodajemy gruszki. Dusimy na wolnym ogniu przez minutę.
4. Sok z pomarańczy mieszamy z cynamonem i ziarenkami świeżej wanilii. Wlewamy na patelnię. Dusimy 5-7 minut, aż o połowę zredukuje swoją objętość. Co chwilę przekładamy gruszki z jednej strony na drugą.
5. Gotowe gruszki możemy posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub pokroić w kosteczkę i polać nimi naleśniki, lody. Świetnie sprawdza się z owsianką. Pycha!