Loading...

niedziela, 9 lutego 2014

Orkisz - skarb natury. Wielki powrót

Orkisz znany był już od starożytności. Wtedy to stanowił ważną część pożywienia gladiatorów, zapewniając im siłę i wytrwałość. Szczyt swojej popularności zdobył jednak w średniowieczu. 

Orkisz to najlepsze zboże, jest on ciepły i tłusty, i mocny, i łagodniejszy niż inne gatunki. Temu, kto go je, daje dobre mięśnie i dobrą krew i wywołuje w duszy człowieka pogodę i radość. Orkisz jest zawsze dobry i łagodny niezależnie od postaci, w jakiej go spożywamy, czy to w chlebie, czy w innych potrawach - uważała przeorka klasztoru Benedyktynów, Hildegarda z Bingen, wizjonerka i uzdrowicielka. To ona w XII wieku rozpropagowała właściwości tego zboża. 
Mówiąc prościej orkisz korzystnie wpływa na krążenie, wzmacnia system nerwowy, dodaje energii, jest delikatny w smaku i nie powoduje nadwagi oraz zapobiega miażdżycy.
Lata jego świetności minęły, po to, aby dzisiaj powrócił jako antidotum na współczesne choroby. A wszystko dzięki rolnictwu ekologicznemu za sprawą którego, zboże to przeżywa renesans.

źródło: www.poradynazdrowie.pl
      Orkisz to podgatunek pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum). Pszenica ta ma luźny kłos i łamliwą osadkę. Orkiszem również nazywa się jęczmień dwurzędowy (Hordeum distichon). Występuje on w formie nagiej, gdzie plewki nie są zrośnięte z ziarnem. Orkisz jest jednym z najmniej wymagających zbóż. Jest odporny na warunki atmosferyczne, może być uprawiany na ubogich glebach i posiada duże walory odżywcze. Te cechy kwalifikowały orkisz w przeszłości jako zboże terenów górskich. Obecnie, znakomicie nadaje się do uprawy ekologicznej, gdyż nie toleruje chemii.

Zbawienny skład orkiszu


     Ziarno orkiszu zawiera: 56% skrobi, 11,6 % białka, 2,7% tłuszczu, 2% składników mineralnych. Obok dużej zawartości białka (w którym zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy) oraz niezbędnych dla prawidłowej pracy serca i układu krążenia nienasyconych kwasów tłuszczowych, orkisz zawiera także najwięcej ze wszystkich ziaren pszenicznych witamin i składników mineralnych. Ponadto produkty orkiszowe ze względu na duże ilości błonnika poprawiają motorykę przewodu pokarmowego, przyspieszając tym przemianę materii. Zboże jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy PP oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, potas, wapń i cynk. Dojrzały orkisz bogaty jest także w kwas krzemowy, który korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Poza tym wzmacnia aktywność mózgu i poprawia koncentrację. Ziarno orkiszu posiada łatwo przyswajalny gluten.

Orkisz lepszy od pszenicy!

źródło: www.dooktor.pl
W porównaniu z tradycyjnie używaną pszenicą orkisz:
  • zawiera o ok. 30–47% więcej białka.
  • tłuszcz orkiszu zawiera więcej fitosteroli, dzięki którym obniża poziom cholesterolu we krwi
  • wśród kwasów tłuszczowych dominuje w nim dobroczynny dla naszego organizmu kwas linolenowy
  • stanowi lepsze źródło błonnika pokarmowego
  • posiada lepiej przyswajalny gluten
  • jest bogatszy w  witaminy z grupy B: B1, B2, PP, witaminę A, E, D oraz cynk, miedź, selen, mangan, fosfor i potas.
  • zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego
  • charakteryzuje się wyższym stopniem strawności i jakości biologicznej

  •          Na rynku znajdziemy wiele artykułów spożywczych produkowanych z orkiszu, m.in.: mąkę razową i białą, otręby, płatki, kasze, makarony, wafle, ciasta i ciasteczka, pieczywo orkiszowe. Poza tym orkisz służy do wyrobu kawy, piwa, ekskluzywnych wódek i spirytusu.

           Orkisz śmiało mogę określić skarbem natury. Jego zalet, aż trudno zliczyć. Warto więc na stałe wprowadzić go do naszej kuchni. Osobiście zakochałam się w jego orzechowym posmaku. A skoro mowa o zakochaniu to kolejny post będzie postem walentynkowym, w którym główną rolę odegra omawiany dzisiaj orkisz. Zapraszam! Miłego dnia :)

    fot. Kamil Ćwiklewski/photomatic.pl

    5 komentarzy:

    1. Wiedziałam że jest zdrowy,ale nie wiedziałam że orkisz ma aż tyle zalet:)

      Mam orkiszową mąkę więc chyba stale u mnie zagości:)

      OdpowiedzUsuń
    2. również doceniam orzechowy smak tego zboża,a gofrów już nie mogę się doczekać:)

      OdpowiedzUsuń
    3. mam takie pytanie czy jak zamawia się u Ciebie jadłospis online to też są takie same smakołyki jak na blogu?:) i też jest tak wszystko ładnie rozpisane? dziękuje pięknie za odp:) i zbieram kase żeby zamówić:) dzieki wielkie że jesteś i za to co robisz:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. :) Tak, w opracowanym jadłospisie również są potrawy z bloga, ale i nie tylko. Pacjentom smakuje w większości wszystko, ponieważ dieta układana jest indywidualnie do stanu zdrowia, masy ciała i wzrostu, preferencji smakowych, możliwości finansowych i czasowych oraz innych. Więcej informacji + zdjęcie takiego jadłospisu pojawią się niedługo na blogu w nowej zakładce DIETA ONLINE, więc zapraszam do lektury :)
        PS: to ja Wam dziękuję <3

        Usuń
      2. czekam niecierpliwie w takim razie:)

        Usuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...