Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno stanowić 25% zapotrzebowania energetycznego. Nie sięgajmy z rana po śmieciowe jedzenie, a już tym bardziej nie omijamy tego posiłku. Jego brak prowadzi do przedpołudniowego zmęczenia i jest przyczyną zmniejszenia zdolności poznawczych. Pamiętajmy, że śniadanie spożyte dwie godziny po przebudzeniu, nie jest już śniadaniem! Osamotniona kawa wypita z rana, także do śniadania nie należy. Badania naukowe wykazują, że osoby, które regularnie spożywają śniadania są szczuplejsze. Poza tym, zmniejsza się częstość występowania takich chorób jak otyłość, cukrzyca i choroby serca. Po przebudzeniu nasz organizm potrzebuje zastrzyku energii, czyli „dobrych kalorii”. Najlepszym ich źródłem są produkty z pełnego ziarna (płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste), owoce i niskotłuszczowy nabiał. Osobiście polecam owsiankę. Jest pyszna i dostarcza energii na długą część dnia. Poza tym jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut. Wystarczy 4 łyżki płatków owsianych i łyżkę suszonych owoców z pestkami słonecznika lub orzechami włoskimi zalać wrzącą wodą i odczekać chwilę, aż zmiękną. Następnie zalać ciepłym mlekiem i gotowe. Jednak zdaję sobie sprawę, że owsianka jedzona codziennie może zwyczajnie się znudzić. Przygotowałam Wam jej alternatywę, czyli muffiny bananowe. Są przepyszne, banan nadaje im wilgoci przez co są świeże przez kilka dni. Przekonajcie się sami :) Zaczynamy!
Składniki do przygotowania muffinek (12 sztuk):
2 rozgniecione dojrzałe banany
pół szklanki
suszonej żurawiny lub rodzynek
1 szklanka płatków owsianych
1¼
szklanki mąki razowej
¾ szklanki chudego mleka (0,5%)
1
jajko, 2 białka
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ziarenka
słodziku lub brązowego cukru lub miodu (3 łyżeczki)
płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1. Płatki owsiane mielimy na drobny pył, najlepiej w mikserze
lub ewentualnie w młynku do kawy.
2. Jajka
roztrzepujemy widelcem i łączymy z mlekiem, oliwą oraz
rozgniecionymi (lub zmiksowanymi) dojrzałymi
bananami.
3. Następnie wsypujemy zmielone płatki i pozostawiamy całą
masę na kilka minut.
4. Na koniec dodajemy pozostałe składniki:
mąkę razem z suszonymi owocami oraz przyprawami.
5. Gotową masę wlewamy do papierowych foremek włożonych do blaszy z kieszonkami u spodu.
Foremki wypełnione masą pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200
stopni przez 25-30 minut. Po tym czasie muffiny wyjmujemy z piekarnika, i czekamy, aż ostygną. Gotowe muffinki możemy udekorować gęstym jogurtem naturalnym i owocami leśnymi: borówkami, malinami czy truskawkami.