poniedziałek, 2 marca 2015

Racuchy ananasowe

Dzisiaj pomysł na pyszne śniadanie. Ale zanim przejdziemy do przepisu, chciałabym wspomnieć kilka słów o głównym bohaterze dzisiejszego wpisu ;)

Ananasy uwielbiam! Ale tylko te świeże są naprawdę wartościowe i pyszne. Unikajmy ananasów z puszki. Dzięki witaminom, minerałom i związkom jakie znajdują się w tym złocistym owocu, ananas to nie tylko wyśmienity smak, ale także i zdrowie!
A oto jego magiczne właściowości:

- dzięki zawartości bromeliny i biotyny ananas ma właściwości odchudzające. Obecność witamin C i B6 oraz manganu i miedzi sprawia, że ananas wykazuje działanie estrogenopodobne;

- ma działanie przeciwzapalne;

- zapobiega schorzeniom układu krwionośnego, rozpuszcza skrzepliny i zapobiega chorobie wieńcowej;

- wykazuje działanie antynowotworowe ponieważ hamuje proces nowotworzenia komórek nowotworowych;

- usuwa toksyny z organizmu, sprawia, że skóra wygląda piękniej;

- przyspiesza gojenie się ran;

- dzieki obecności manganu, stymuluje wchłanianie wapnia będącego podstawowym budulcem kości. Zapobiega osteoporozie;

- wykazuje działanie przeciwbólowe;

- jedzenie ananasów dodaje nam energii!

Skoro dodaje energii, będzie wyśmienity na śniadanie. Moja dzisiejsza propozycja to racuchy ananasowe. Zapraszam!



Składniki:


ananas dojrzały – średni
jajko
mąka orkiszowa typ 2000 (bezglutenowe z mąki ryżowej, z amarantusa, gryczanej) – 100 ml – to nie błąd (mniej niż 1/2 szklanki)
mleko – 3-4 łyżki
ksylitol lub stewia – łyżeczka
olej kokosowy – łyżka
cynamon


1. Ananasa obieramy se skóry. Kroimy w poprzek w 1 cm plastry. Z każdego plastra wycinamy twardy środek. 
2. Jajko, mąkę, słodzik i mleko roztrzepujemy trzepaczką lub miksujemy. Konsystencja ciasta ma być gęstsza niż na naleśniki.
3. Rozgrzewamy olej. Krążki ananasowe moczymy w cieście i smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni i posypujemy cynamonem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...