Uwielbiam
łososia! Tatar "chodził" za mną od dłuższego czasu. Wersja bezmięsna
moim zdaniem wymiata. Idealna na kolację! U mnie jednak bez surowej
ryby, ale tylko dlatego, że nigdy nie jestem pewna jej źródła i nigdy
nie ryzykuję. Kupując świeżą rybę, radzę pytać o to, czy można ją użyć
do sushi lub czy nadaje się do spożycia przez dziecko. U mnie te pytania
zawsze się sprawdzają. Często wtedy słyszę, "zapraszam we wtorek,
dzisiaj nie jest najświeższa". Wypróbujcie ;)
A dzisiaj zapraszam na pyszny tatar z łososia.
Składniki do przygotowania tatara:
200 g świeżego łososia
200 g łososia wędzonego na zimno
2 łyżki posiekanego koperku
kilka liści natki pietruszki
kilka suszonych pomidorów z oleju
sól/pieprz
2 łyżki jogurtu lub majonezu
łyżeczka musztardy
1.
Jeżeli decydujemy się na świeżego łososia: rybę myjemy, oczyszczamy z
ości i skóry. Siekamy drobno; Jeżeli decydujemy się na łososia
pieczonego: łososia myjemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i
pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 25 minut w 180 stopniach C. Z
upieczonej ryby zdejmujemy skórę i drobno siekamy.
2.
Łososia wędzonego oczyszczamy ze skóry i drobno siekamy. Wędzoną i
surową/pieczoną rybę mieszamy. Doprawiamy do smaku pozostałymi
składnikami: solą, pieprzem, musztardą, majonezem, koperkiem, posiekaną
drobną pietruszką i suszonymi pomidorami. Dekorujemy listkiem natki
pietruszki.
3. Gotowy tatar możemy jeść z dodatkiem surowego ogórka. Idealnie nadaje się jako pasta do kanapek. Próbujcie!
Smacznego!