czwartek, 24 kwietnia 2014

Muffiny jogurtowe z truskawkami

Dzięki jogurtowi są lekkie, dzięki truskawkom wilgotne. Dla mnie idealne :)


Składniki suche:

250 g szklanki mąki orkiszowej typ 2000 (ok. 1 i 3/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)

Składniki mokre:

400 g gęstego jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju (użyłam sezamowego)
2 jajka

Dodatkowo:

300 g truskawek

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
2. Składniki suche przesiewamy przez sito.
3. Składniki mokre miksujemy krótko na gładką masę.
4. Do składników suchych dodajemy mokre i krótko mieszamy.
5. Do masy wkrajamy kawałki truskawek. Ponownie delikatnie mieszamy i wlewamy do foremek.
6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Po tym czasie muffiny studzimy.
Smacznego :)

środa, 16 kwietnia 2014

Żurek na zakwasie z jajkiem i szynką

Żurek czy inaczej żur to zakwaszona zupa mączna. Sama nazwa żur pochodzi od niemieckiego wyrazu sauer i oznacza kwaśny, skisły. Osobiście żurek uwielbiam. Dzisiaj jego "odchudzona" wersja na bazie szynki dojrzewającej :)
Wywar robiłam z marchwi, pietruszki, selera, pora, 1 cebuli, 4 grzybów suszonych, soli, pieprzu, ziela angielskiego (3 sztuki) i liścia laurowego.


Składniki do przygotowania żurku na zakwasie:

2 litry bulionu warzywnego
300 ml zakwasu żytniego (można kupić dobrej jakość lub zrobić własny)
350-400 g szynki suszonej (Prosciutto, Serano, Schwarzwaldzka)
ząbek czosnku
mała marchewka pokrojona w cienkie słupki
czubata łyżka chrzanu
2 czubate łyżki jogurtu greckiego light

Do podania:

jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki
pieczywo



1. Na patelni do grillowania kładziemy plastry szynki i grillujemy.
2. Do gotującego się bulionu wlewamy stopniowo zakwas. Mieszamy. Gotujemy 5 minut.
3. Następnie dodajemy starty czosnek, marchew, sól, pieprz i chrzan. Gotujemy 10 minut.
4. P tym czasie wrzucamy nasze "skwarki" z uprażonej szynki. Gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy jogurt - aby się nie zważył. 5. Gotowy żurek przelewamy do głębokich talerzy.
Na wierzchu układamy ćwiartki jajka i posiekaną pietruszkę. 

Smacznego :)



wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek w lżejszej wersji z cytrynowym kremem

Szczerze? Mazurek to ciasto, które nie należy do moich ulubionych. W moim domu mazurki stanowiły bardziej funkcję dekoracyjną. Jednak nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego ciasta. Stąd pomysł na jego "uzdrowienie". Masło zastąpiłam olejem kokosowym. Dzięki niemu ciasto jest idealnie kruche i ma delikatny kokosowy posmak. Rewelacja!


Ciasto kruche:

150 g mąki orkiszowej BIO typ 2000
100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
90 g oleju kokosowego (polecam firmy Olejowy Raj)
2 łyżki ksylitolu
2-3 łyżki zimnej wody

Krem:

jogurt grecki light 180 g
2 łyżki serka maskarpone
sok z 1 i 1/2 cytryny
2 łyżki ksylitolu
łyżka miodu

Do dekoracji:

2 całe cytryny
płatki migdałowe 3 łyżki

1. Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy ksylitol, olej, wodę i wbić jajko. Ciasto zagniatamy.
2. Przygotowujemy papier do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek. Brzegi ciasta zaginamy do środka i nakłuwamy widelcem. Pieczemy, aż ciasto się zrumieni - u mnie 30 minut.
3. W tym czasie przygotowujemy krem: jogurt miksujemy z serkiem maskarpone. Dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Krem możemy zagęścić rozpuszczając we wrzątku (2 łyżki) łyżeczkę żelatyny.
4. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Smarujemy kremem. Na wierzchu naszego mazurka układamy plastry cytryny i posypujemy migdałami.

Smacznego!


piątek, 11 kwietnia 2014

Dietetyczny sernik z truskawkami. Sernik idealny

Wielkanoc coraz bliżej, a więc czas na świąteczne porządki. Udało mi się stworzyć kilka zdrowszych wersji tradycyjnych wielkanocnych potraw, a przede wszystkim ukochanych deserów. Stopniowo będą pojawiać się na blogu. Zaczynam od sernika, bo jestem nim oczarowana. Wyszedł rewelacyjnie! Równy, puszysty i rozpływający się w ustach. Zdjęcia nie kłamią :) Bez wahania zasługuje na miano sernika idealnego.


Cały sernik przed pieczeniem waży około 2020 gramów.

Wartość odżywcza sernika w 100 gramach:

*wartość liczona z sera twarogowego chudego, jogurtu naturalnego 2% i ksylitolu
ENERGIA - 108 kcal
BIAŁKO - 13,1 gramów
TŁUSZCZ - 2,5 gramów
WĘGLOWODANY - 10,3 gramów

*wartość liczona z sera twarogowego półtłustego 4%, jogurtu naturalnego 2% i ksylitolu
ENERGIA - 125 kcal
BIAŁKO - 12,6 gramów
TŁUSZCZ - 4,6 gramów
WĘGLOWODANY - 10,4 gramów



Przed przygotowaniem wszystkie składniki niezbędne do jego przygotowania wyjmijcie z lodówki, aby ocieplić je do temperatury pokojowej. Jest to bardzo ważne!

Do przygotowania sernika z truskawkami potrzebujemy:

1 kg mielonego sera twarogowego chudego lub 4%
150 g jogurtu naturalnego gęstego
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100g cukru brzozowego (ksylitolu)
szczypta cukru migdałowego - opcjonalnie, nie musicie dodawać - cukier zostawia delikatny migdałowy posmak
kilka kropel soku z cytryny
garść truskawek

Wierzch cytrynowy:
serek homogenizowany 3% 125g
łyżka serka mascarpone
sok z 1 i 1/2 cytryny
łyżka ksylitolu lub miodu

Do dekoracji:
2 szklanki truskawek

1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Tortownicę o średnicy 21 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej wyciąć okrąg, odrysowując go uprzednio od tortownicy. Boki także wykładamy papierem do pieczenia, ewentualnie smarujemy olejem kokosowym.
2. Ser, ksylitol, cukier migdałowy (jeśli używamy) i mąkę miksujemy na średnich obrotach przez 2-3 minuty.
3. Następnie dodajemy po jednym jajku w odstępach 30 sekundowych, cały czas miksując.
4. Dodajemy jogurt naturalny i sok z cytryny, dalej miksujemy.
5. Gładką masę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy. Na wierzchu układamy kawałki truskawek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 120 stopni C i pieczemy przez 1 godzinę 30 minut. Taki sposób pieczenia sprawia, że sernik nie rośnie, dzięki czemu jest równy i puszysty. Po tym czasie sernik jest gotowy do spożycia. Dodatkowo możemy przygotować cytrynowy krem.
6. Składniki na wierzch cytrynowy miksujemy. Upieczony sernik polewamy przygotowanym sosem i ozdabiamy ćwiartkami truskawek.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...