Wielkanoc coraz bliżej, a więc czas na świąteczne porządki. Udało mi się stworzyć kilka zdrowszych wersji tradycyjnych wielkanocnych potraw, a przede wszystkim ukochanych deserów. Stopniowo będą pojawiać się na blogu. Zaczynam od sernika, bo jestem nim oczarowana. Wyszedł rewelacyjnie! Równy, puszysty i rozpływający się w ustach. Zdjęcia nie kłamią :) Bez wahania zasługuje na miano sernika idealnego.
Cały sernik przed pieczeniem waży około 2020 gramów.
Wartość odżywcza sernika w 100 gramach:
*wartość liczona z sera twarogowego chudego, jogurtu naturalnego 2% i ksylitolu
ENERGIA - 108 kcal
BIAŁKO - 13,1 gramów
TŁUSZCZ - 2,5 gramów
WĘGLOWODANY - 10,3 gramów
*wartość liczona z sera twarogowego półtłustego 4%, jogurtu naturalnego 2% i ksylitolu
ENERGIA - 125 kcal
BIAŁKO - 12,6 gramów
TŁUSZCZ - 4,6 gramów
WĘGLOWODANY - 10,4 gramów
Przed przygotowaniem wszystkie składniki niezbędne do jego przygotowania wyjmijcie z lodówki, aby ocieplić je do temperatury pokojowej. Jest to bardzo ważne!
Do przygotowania sernika z truskawkami potrzebujemy:
1 kg mielonego sera twarogowego chudego lub 4%
150 g jogurtu naturalnego gęstego
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100g cukru brzozowego (ksylitolu)
szczypta cukru migdałowego - opcjonalnie, nie musicie dodawać - cukier zostawia delikatny migdałowy posmak
kilka kropel soku z cytryny
garść truskawek
Wierzch cytrynowy:
serek homogenizowany 3% 125g
łyżka serka mascarpone
sok z 1 i 1/2 cytryny
łyżka ksylitolu lub miodu
Do dekoracji:
2 szklanki truskawek
1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Tortownicę o średnicy 21 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej wyciąć okrąg, odrysowując go uprzednio od tortownicy. Boki także wykładamy papierem do pieczenia, ewentualnie smarujemy olejem kokosowym.
2. Ser, ksylitol, cukier migdałowy (jeśli używamy) i mąkę miksujemy na średnich obrotach przez 2-3 minuty.
3. Następnie dodajemy po jednym jajku w odstępach 30 sekundowych, cały czas miksując.
4. Dodajemy jogurt naturalny i sok z cytryny, dalej miksujemy.
5. Gładką masę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy. Na wierzchu układamy kawałki truskawek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 120 stopni C i pieczemy przez 1 godzinę 30 minut. Taki sposób pieczenia sprawia, że sernik nie rośnie, dzięki czemu jest równy i puszysty. Po tym czasie sernik jest gotowy do spożycia. Dodatkowo możemy przygotować cytrynowy krem.
6. Składniki na wierzch cytrynowy miksujemy. Upieczony sernik polewamy przygotowanym sosem i ozdabiamy ćwiartkami truskawek.
Smacznego!