niedziela, 29 stycznia 2017

Szybki obiad: makaron gryczany z krewetkami w słodko-pikantnej marynacie

Danie którego przygotowanie zajmuje 15 minut. Szybkie i pyszne. To lubię! Do tego zdrowe i przyspieszające metabolizm. Bezglutenowe. Czego chcieć więcej? Zapraszam zatem do kuchni :)


Składniki do przygotowania makaronu z krewetkami (2 porcje):

makaron gryczany lub ryżowy - nitki ok 100g
opakowanie krewetek Tygrysich mrożonych 250g
1 por (biała część)
1 papryczka chili
łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego

marynata:
2 łyżki sosu sojowego jasnego
łyżka płynnego miodu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta imbiru
ząbek czosnku

do podania: olej sezamowy lub z orzeszków ziemnych, sos sojowy jasny i posiekana natka pietruszki

1. Krewetki rozmrozić, umyć i oczyścić.
2. W międzyczasie pora oczyszczamy i siekamy w piórka. Z papryczki chili usuwamy nasiona i siekamy w drobną kosteczkę.
3. Czosnek ścieramy na tarce. Składniki marynaty mieszamy ze sobą.
4. Przygotowaną marynatę mieszamy z krewetkami i odstawiamy na 5 minut.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pora. Dusimy, aż się zeszkli i delikatnie zrumieni. Dodajemy chili, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. 
6. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ja makaron zanużyłam na 3 minuty we wrzątku. Odcedziłam po tym czasie.
6. Następnie do warzyw dodajemy krewetki wraz z marynatą. Smażymy 3-4 minuty. 
7. Gotowe krewetki z warzywami mieszamy z makaronem. Posypujemy natką pietruszki. Możemy polać olejem i sosem wg uznania.

Smacznego!


niedziela, 22 stycznia 2017

Zdrowe cynamonki czyli dietetyczne drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem

Witam po dłuższej przerwie. 

Na zachętę odrobina słodkości. Pyszne drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem, idealne na śniadanie, posiłek do pracy czy szkoły.


Składniki potrzebne do przygotowania zdrowych cynamonek:

3 szklanki mąki orkiszowej chlebowej lub owsianej (płatki owsiane można zmielić na mąkę blenderem lub młynkiem do kawy. Używając płatków owsianych bezglutenowych powstanie wersja cynamonek bez glutenu)
1 szklanka mleka (ryżowego lub kokosowego)
łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego
3 łyżeczki suszonych drożdży
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego (polecam Olejowy Raj) lub masła klarowanego
szczypta soli

FARSZ:

2-3 jabłka (najlepiej słodkie)
1/2 łyżeczki cynamonu
garść rodzynek wcześniej zalanych wrzątkiem
mała garść posiekanych orzechów włoskich
łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego

dodatkowo: jajko do posmarowania bułeczek

1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy sól.
2. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Mleko mieszamy z cukrem i roztopionym olejem kokosowym lub masłem klarowanym i dodajemy do mąki
3. Ciasto mieszamy i wyrabiamy ręką. Ciasto ma być gładkie. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy na całą noc do lodówki.
4. Farsz przygotowujemy w dniu pieczenia. Jabłka kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy na maśle przez 15 minut. Jabłka powinny zrobić się kleiste i brązowe. Dodajemy rodzynki, posiekane orzechy i cynamon. Ostawiamy do wystygnięcia.
5. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę, na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość 5 milimetrów w kształcie prostokąta. Następnie ciasto smarujemy farszem na całej powierzchni i zawijamy w roladę. Roladę kroimy na 3 centymetrowe kawałki.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej cynamonki farszem do góry i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
7. Bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, góra dół lub do zrumienienia.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...