Loading...

piątek, 21 marca 2014

Królowa kasz czyli kasza jaglana

Bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. Tytuł królowej kasz należy się jej bez wahania. W porównaniu do jej sióstr króluje w ilości żelaza, miedzi, witamin z grupy B: B1, B2, B6. Bogata jest także w sole mineralne, białko i węglowodany złożone. Mowa o kaszy jaglanej. 




Dawnej królowała na polskich stołach, zapomniana, dzisiaj ponownie wraca do łask. Uzyskuję się ją z łuskanego ziarna prosa.

Jest dobrym źródłem energii (ok. 340kcal/100g). Głównym składnikiem energetycznym stanowiącym 65% jest skrobia. 

Jest lekkostrawna, w związku z tym może być spożywana przez osoby z chorobami wątroby czy trzustki.

Poprzez zawartość witamin z grupy B poprawia kondycję skóry. 

Jest bogata w krzem. Krzem korzystnie wpływa na kości poprzez udział w procesie ich mineralizacji. Ponadto zapobiega odwapnieniu. Dodatkowo poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się w nich płytek miażdżycowych. Poza tym krzem poprawia przemianę materii, a więc pomaga w odchudzaniu

Zawiera wiele cennych składników mineralnych, m.in.: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo.

Zawarta w niej lecytyna reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Nie zawiera glutenu.

Rozgrzewa! W związku z tym zalecana jest przy przeziębieniach oraz chorobach górnych dróg oddechowych. Poza tym jest ona korzystna dla osób cierpiących na zapalenie zatok, ponieważ usuwa nadmiar śluzu z organizmu.

Zalet kaszy jaglanej jest wiele, ale to co naprawdę wyróżnia ją wśród jej sióstr to fakt, że jako jedyna z kasz działa zasadotwórczo! A więc przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Neutralizuje i oczyszcza organizm z toksyn, które powstają po spożyciu produktów zakwaszających. Wzmacnia organizm.

Kasza jaglana idealnie smakuje na słodko. Polecam ją na śniadanie z jabłkiem, cynamonem, kardamonem i imbirem z odrobiną miodu. Dodatkowo możemy dodać do niej rodzynki, daktyle czy suszone morele. Kaszę jaglaną gotuję na wodzie (w proporcji 1:2) lub mleku ryżowym około 8-10 minut. 

Poza tym świetnie nadaje się jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu.

Jedzmy kaszę jaglaną :)
Miłego dnia!

13 komentarzy:

  1. Ja dziś na śniadanie jadłam kaszę jaglaną z miodem, kakao, orzechami i skórką otartą z pomarańczy. Obłędny zapach i smak! Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, na pewno pyszne :) Ja dzisiaj tez jadłam kaszę jaglaną na ryżowym mleku z jabłkiem, miodem, cynamonem i kardamonem. Również polecam. Kopniak energii na cały dzień! :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ja tez dzis jadlam jaglanke ugotowana na mleku i zblendowana z serkiem wiejskim, startymi orzechami wloskimi, cynamonem i stewia. Dodalam troche miodu zeby nie czuc specyficznego posmaku stewii i na koniec posypalam zurawina. Cos cudownego!! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowałam, zamieniłam jedynie serek na jogurt. Super :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Więcej tego typu wpisów! :) Lubię kaszę jaglaną, teraz będę lubiła jeszcze bardziej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok :) mam kilka myślę, że ciekawych tematów ;) m.in.: olej kokosowy, jagody goji, ksylitol, kontrowersje wokół mleka itp :)

      Usuń
  4. Ja znowu nienawidzę smaku kaszy jaglanej, próbowałam ją zjeść na wszystkie sposoby, ale po prostu nie daję rady. Jednak chętnie i zawsze, kiedy robię sobie domowe paluszki to dodaję jej dużo do nich. Dzięki niej paluszki są miękkie i puszyste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paluchy? Zdradź jak je się robi.
      Kaszę jaglaną możesz tez używać zamiast bułki do kotletów mielonych lub zrobić z niej placuszki z warzywami :) Palce lizać!

      Usuń
  5. Czytał,że kasza gryczana też jest zasadotwórcza. Możesz potwierdzić Marto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest produktem słabo-kwasotwórczym.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. A w jaki sposób przygotowuje Pani kaszę jaglaną, żeby pozbyć się goryczki?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kaszę jaglaną! Odkąd pamiętam mama przyrządzała ją na różne sposoby :) Oby więcej takich artykułów

    Pozdrawiam
    Kamil

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...