piątek, 21 marca 2014

Królowa kasz czyli kasza jaglana

Bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. Tytuł królowej kasz należy się jej bez wahania. W porównaniu do jej sióstr króluje w ilości żelaza, miedzi, witamin z grupy B: B1, B2, B6. Bogata jest także w sole mineralne, białko i węglowodany złożone. Mowa o kaszy jaglanej. 




Dawnej królowała na polskich stołach, zapomniana, dzisiaj ponownie wraca do łask. Uzyskuję się ją z łuskanego ziarna prosa.

Jest dobrym źródłem energii (ok. 340kcal/100g). Głównym składnikiem energetycznym stanowiącym 65% jest skrobia. 

Jest lekkostrawna, w związku z tym może być spożywana przez osoby z chorobami wątroby czy trzustki.

Poprzez zawartość witamin z grupy B poprawia kondycję skóry. 

Jest bogata w krzem. Krzem korzystnie wpływa na kości poprzez udział w procesie ich mineralizacji. Ponadto zapobiega odwapnieniu. Dodatkowo poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się w nich płytek miażdżycowych. Poza tym krzem poprawia przemianę materii, a więc pomaga w odchudzaniu

Zawiera wiele cennych składników mineralnych, m.in.: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo.

Zawarta w niej lecytyna reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Nie zawiera glutenu.

Rozgrzewa! W związku z tym zalecana jest przy przeziębieniach oraz chorobach górnych dróg oddechowych. Poza tym jest ona korzystna dla osób cierpiących na zapalenie zatok, ponieważ usuwa nadmiar śluzu z organizmu.

Zalet kaszy jaglanej jest wiele, ale to co naprawdę wyróżnia ją wśród jej sióstr to fakt, że jako jedyna z kasz działa zasadotwórczo! A więc przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Neutralizuje i oczyszcza organizm z toksyn, które powstają po spożyciu produktów zakwaszających. Wzmacnia organizm.

Kasza jaglana idealnie smakuje na słodko. Polecam ją na śniadanie z jabłkiem, cynamonem, kardamonem i imbirem z odrobiną miodu. Dodatkowo możemy dodać do niej rodzynki, daktyle czy suszone morele. Kaszę jaglaną gotuję na wodzie (w proporcji 1:2) lub mleku ryżowym około 8-10 minut. 

Poza tym świetnie nadaje się jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu.

Jedzmy kaszę jaglaną :)
Miłego dnia!

20 komentarzy:

  1. Ja dziś na śniadanie jadłam kaszę jaglaną z miodem, kakao, orzechami i skórką otartą z pomarańczy. Obłędny zapach i smak! Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, na pewno pyszne :) Ja dzisiaj tez jadłam kaszę jaglaną na ryżowym mleku z jabłkiem, miodem, cynamonem i kardamonem. Również polecam. Kopniak energii na cały dzień! :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ja tez dzis jadlam jaglanke ugotowana na mleku i zblendowana z serkiem wiejskim, startymi orzechami wloskimi, cynamonem i stewia. Dodalam troche miodu zeby nie czuc specyficznego posmaku stewii i na koniec posypalam zurawina. Cos cudownego!! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowałam, zamieniłam jedynie serek na jogurt. Super :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Więcej tego typu wpisów! :) Lubię kaszę jaglaną, teraz będę lubiła jeszcze bardziej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok :) mam kilka myślę, że ciekawych tematów ;) m.in.: olej kokosowy, jagody goji, ksylitol, kontrowersje wokół mleka itp :)

      Usuń
  4. Ja znowu nienawidzę smaku kaszy jaglanej, próbowałam ją zjeść na wszystkie sposoby, ale po prostu nie daję rady. Jednak chętnie i zawsze, kiedy robię sobie domowe paluszki to dodaję jej dużo do nich. Dzięki niej paluszki są miękkie i puszyste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paluchy? Zdradź jak je się robi.
      Kaszę jaglaną możesz tez używać zamiast bułki do kotletów mielonych lub zrobić z niej placuszki z warzywami :) Palce lizać!

      Usuń
  5. Czytał,że kasza gryczana też jest zasadotwórcza. Możesz potwierdzić Marto?

    OdpowiedzUsuń
  6. A w jaki sposób przygotowuje Pani kaszę jaglaną, żeby pozbyć się goryczki?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kaszę jaglaną! Odkąd pamiętam mama przyrządzała ją na różne sposoby :) Oby więcej takich artykułów

    Pozdrawiam
    Kamil

    OdpowiedzUsuń
  8. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny blog, ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny artykuł, będę tu wracać

    OdpowiedzUsuń
  11. Oby więcej takich wpisów!

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...