Przedstawiam Wam zupę krem z papryki. Jest rewelacyjna! O tej porze roku zupy często goszczą na moim stole. Smacznego :)
Składniki potrzebne do przygotowania zupy krem z papryki:
4 duże papryki ok. 1kg
duża cebula
duża cebula
500ml bulionu warzywnego
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
słodka papryka lub papryczka chili
4 łyżki jogurtu greckiego light 9%
świeża bazylia
1. Paprykę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach Celsjusza. Po tym czasie skóra z papryki będzie łatwo odchodzić (paprykę nakrywamy folia aluminiową, a gdy przestygnie zdejmujemy skórę.
2. Ziemniaka obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się bulionu.
2. Ziemniaka obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się bulionu.
3. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie.
4. Do gotującego się bulionu dodajemy paprykę i zeszkloną cebulę. Miksujemy do uzyskania kremu. Doprawiamy do smaku.
4. Do gotującego się bulionu dodajemy paprykę i zeszkloną cebulę. Miksujemy do uzyskania kremu. Doprawiamy do smaku.
5. Dekorujemy jogurtem i świeżą bazylią.