<3 Coraz bliżej święta... Coraz bliżej święta... <3
Orkiszowe pierniczki z dodatkiem cynamonu, imbiru, goździków i miodu idealnie wpasowują się w tradycję Świąt Bożego Narodzenia. Są bardzo korzenne i pyszne. Poza tym ich przygotowanie to idealny sposób na "świąteczną frajdę" ;). A inspiracją są oczywiście pierniczki IKEI :) Zapraszam do wspólnej zabawy!
Składni potrzebne do przygotowania pierniczków:
500g mąki orkiszowej
3 łyżki miodu
2-3 (w zależności od preferencji smakowych) łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
100g masła lub margaryny
3 łyżki maślanki
płaska łyżeczka cynamonu, imbiru, zmielonych goździków
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier trzcinowy do zmielenie w młynku na cukier puder
1. Przesiewamy mąkę do miski.
2. Masło roztapiamy na patelni.
3 Wszystkie składniki łączymy ze sobą i formujemy w kulę. Następnie wkładamy na godzinę do lodówki.
5. Po tym czasie rozwałkowujemy na placek grubości 2 mm i wycinamy różne kształty używając foremek.
6. Nasze pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 8-10 minut.
7. Pierniczki posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Pierniczki możemy zapakować w pudełeczka i dołączać do prezentów :) Z czasem są jeszcze pyszniejsze. Musimy jednak je szczelnie przechowywać.
Smacznego!