środa, 30 września 2020

Drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem, Fit cynamonki

 

Przepis na 22 sztuki

470g mąki orkiszowej (u mnie typ 700)

Szklanka (250ml) mleka roślinnego lub krowiego

80g miękkiego masła

3 żółtka 

1 białko (pozostałe 2 białka można wykorzystać do wysmarowania cynamonem od góry)

70g ksylitolu lub cukru kokosowego lub cukru trzcinowego 

Łyżka cukru trzcinowego 

Drożdże instant 7g - paczka 


Farsz:

5-6 jabłek

Cynamon, dużo cynamonu 

Opcjonalnie łyżka masła, dodatkowy cukier brzozowy lub kokosowy 

  1. Rozczyn: Drożdże i cukier trzcinowy rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Mieszamy z ksylitolem. 
  3. Robimy wgłębienie i wlewamy przygotowany rozczyn. 
  4. Wlewamy żółtka, białka i zagniatamy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy ok 15 minut. Nie poddajemy się, ciasto ma odchodzić od ręki ;)
  5. Ciasto odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia. 
  6. W międzyczasie przygotowujemy farsz: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy w garnku z cynamonem. Można podlać wodą, dodać łyżkę masła i cukru kokosowego do smaku.
  7. Po 1,5 h ciasto dzielimy na dwie kule. Każdą z nich rozwałkujemy w kształt prostokąta 20/30 cm. Każdy z placków smarujemy farszem i zwijamy w roladę od dłuższego boku. Kroimy na około 2,5 cm plastry.
  8. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawijasami do góry - tak aby powstał nam kształt cynamonem ;). Odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
  9. Po tym czasie cynamonki smarujemy z góry roztrzepanymi białkami i pieczemy w piekarniku w 180 st C do zrumienienia. 
  10. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem z ksylitolu :)

Smacznego!

niedziela, 19 kwietnia 2020

FIT ciasto jabłkowe z sosem orzechowo-karmelowym

To ciasto to aktualnie mój numer jeden wśród ciast. Pyszne, wilgotne i łatwe w przygotowaniu. Smakuje trochę jak ciasto marchewkowe, ale jest od niego lżejsze. Sos orzechowo-karmelowy nadaje mu dodatkowej słodyczy i orzechowego posmaku. Sos ten świetnie sprawdzi się także jako dodatek do owsianki czy naleśników. Zapraszam.

CIASTO:
ok 0,5kg jabłek - po obraniu i starciu na tarce ok  370-380g
250g maki pszennej pełnoziarnistej
kopiasta łyżka płatków owsianych
120g ksylitolu i cukru trzcinowego pół na pół
3 duże jajka lub 4 małe
200ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła klarowanego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka cynamonu

SOS:
szklanka mleka roślinnego lub krowiego
3 kopiaste łyżki masła orzechowego (najlepiej bez dodatku cukru - polecam Maslove)
3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli

1. Przygotujmy tortownicę 24 cm. Wyłóżmy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 st C.
2. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej ciągle miksując.
3. Do miski z masą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.
4. Następnie dodajemy starte na tartce jabłka. Mieszamy.
5. Wlewamy do formy i pieczemy ok 1h-1.10h do suchego patyczka. Jeżeli po włożeniu wykałaczki jest oblepiona ciastem należy je jeszcze chwile podpiec.

6. W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku umieszczamy składniki i mieszamy, aż się idealnie połączą. Redukujemy chwilę na ogniu - gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy. Po wystudzeniu sos będzie gęsty.
7. Ciasto po ostudzeniu polewamy sosem.

Smacznego!

piątek, 3 kwietnia 2020

Brownie

Mokre, intensywnie czekoladowe, w nieco zdrowszej wersji niż oryginał ;) - BROWNIE! Umilmy sobie ten trudny czas.
 

2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70%
200g masła
100-150g ksylitolu, erytrolu - w zależności od czekolady (im bardziej gorzka tym więcej cukru)
3 jajka
130g mąki orkiszowej typ 700
25 ml whisky

1. Jajka ubijamy z cukrem.
2. Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Blchę o wymiarach 24/24 wykładamy papierem do pieczenia.
3. Masło i czekoladę roztapiamy w rondelku. Wlewamy do masy jajecznej. Miksujemy.
4. Mąkę przesiewamy do powstałej masy. Wlewamy kieliszek whisky. Miksujemy i przelewamy do przygotowanej formy.
5. Pieczemy ok 20 minut.

sobota, 13 kwietnia 2019

SeleroveLove czyli zielony koktajl z selera, szpinaku kiwi i jabłka

Koktajl ten nazywam eliksirem młodości. Jego smak jest orzeźwiający, a sam seler praktycznie niewyczuwalny. To istna bomba witaminowa!


Sam seler zawiera, aż 86 cennych substancji. Jest w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach! Zawiera kompleks witamin z grupy B, witaminę E, fosfor, wapń, potas oraz cynk. 
Dodatkowo, seler przyspiesza przemianę materii, wspomaga odchudzanie, ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia. Usuwa z organizmu toksyczne produkty przemiany materii.

Szpinak natomiast dzięki zawartości przeciwutleniaczy takich jak: beta-karoten, luteina i witamina C ma działanie antynowotworowe. Poza tym bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy, przez co zalecany jest kobietom w ciąży. Obniża także ciśnienie krwi. Z resztą, być może pamiętacie bajkę o Popeyu, który jadł szpinak i rósł w siłę? To najlepsza reklama tego warzywa :P

Jabłko i kiwi także uzupełniają wartość odżywczą tego smoothie. Jabłka są bogate w polifenole, które chronią organizm przed wieloma schorzeniami, m.in. chorobami układu krążenia, różnymi rodzajami nowotworów, cukrzycą, chorobą Alzheimera czy parkinsonem. Duża dawka witaminy C jest bardzo ważna dla skóry i hamuje procesy starzenia oraz zabezpiecza komórki skóry przed uszkodzeniami.
Kiwi natomiast to owoc, który posiada liczne właściwości, m.in. przeczyszczające, odchudzające, a także odżywcze, dzięki czemu znalazł zastosowanie w kosmetyce.

Z resztą skosztujcie go sami:

Składniki:

2 kiwi
duża garść szpinaku 
1-2 łodyżki selera w zależności od preferencji
2 szklanki soku jabłkowego niepasteryzowanego lub świeżo wyciśniętego lub pół na pół z wodą
łyżka nasion chia

1. Składniki dokładnie myjemy. 
2. Kiwi obieramy ze skórki. 
3. Kiwi i selera kroimy na mniejsze kawałki. 
4. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki krem. Gotowe. Zatem na zdrowie!


piątek, 5 kwietnia 2019

Krem z białych warzyw z pietruszkowo-czosnkowym pesto

Krem z białych warzyw to jedna z moich ulubionych zup. Pod warunkiem, że jest wyrazista w smaku. Ta zdecydowanie taka jest, a pietruszkowe pesto dodaje jej tego czegoś.


Składniki:

KREM Z BIAŁYCH WARZYW
jeden mały kalafior - u mnie Bio
3 małe ziemniaki
2 małe cebule
1 por
kawałek selera
1 łyżka masła klarowanego
szklanka mleka lub mleka kokosowego lub śmietanki 30%
bulion warzywny lub woda
sól, pieprz

PIETRUSZKOWO-CZOSNKOWE PESTO

2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju z pestek dyni
sól
garść natki pietruszki

1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim pora posiekanego w piórka i cebulę w kostkę.
2. Następnie dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, selera i kalafior. Podsmażamy chwilę i zalewamy bulionem lub wodą - około 1-2 cm nad granicę warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw.
3. Zupę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy na gładki krem.
4. W międzyczasie składniki pesto miksujemy ze sobą.
5. Do garnka z zupą wlewamy mleko lub śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Zupa ma być słona i lekko pikantna. Mieszamy i zagotowujemy.
6. Po nalaniu na talerz, zupę dekorujemy pietruszkowo-czosnkowym pesto.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...