czwartek, 4 grudnia 2014

Smoothie z jarmużem, bananem i gruszką

Jarmuż w Polsce to mało znane i niedoceniane warzywo. Szkoda. Jest doskonały pod względem smaku i wartości odżywczych. Zawiera między innymi witaminy z grupy A, B, C, E, K, PP i beta karoten. Obok natki pietruszki i papryki jest najbogatszym warzywem obfitującym w witaminę C. Dodatkowo można w nim znaleźć duże ilości bardzo dobrze przyswajalnego wapna oraz żelazo, fosfor i magnez. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartemu w nim sulforanowi. Jest lekkostrawny. Świetny do spożywania na surowo, zapiekany, gotowany oraz smażony. 
Dzisiaj jarmuż na surowo w formie koktajlu :)


 Składniki do przygotowania smoothie (2 porcje):

3-4 liście jarmużu
1 banan
1 gruszka
szklanka wody kokosowej (ewentualnie mleka kokosowego)
kilka kropel soku z cytryny

1. Jarmuż umyć, wyciąć twardą łodyżkę.
2. Banan i gruszkę umyć, obrać ze skóry i podzielić na mniejsze fragmenty.
3. W naczyniu umieścić wszystkie składniki i zmiksować na gładki krem.
Smoothie gotowe! Smacznego :)

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...