Jarmuż w Polsce to mało znane i niedoceniane warzywo. Szkoda. Jest doskonały pod względem smaku i wartości odżywczych. Zawiera między innymi witaminy z grupy A, B, C, E, K, PP i beta karoten. Obok natki pietruszki i papryki jest najbogatszym warzywem obfitującym w witaminę C. Dodatkowo można w nim znaleźć duże ilości bardzo dobrze przyswajalnego wapna oraz żelazo, fosfor i magnez. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartemu w nim sulforanowi. Jest lekkostrawny. Świetny do spożywania na surowo, zapiekany, gotowany oraz smażony.
Dzisiaj jarmuż na surowo w formie koktajlu :)
Dzisiaj jarmuż na surowo w formie koktajlu :)
Składniki do przygotowania smoothie (2 porcje):
3-4 liście jarmużu
1 banan
1 gruszka
szklanka wody kokosowej (ewentualnie mleka kokosowego)
kilka kropel soku z cytryny
1. Jarmuż umyć, wyciąć twardą łodyżkę.
2. Banan i gruszkę umyć, obrać ze skóry i podzielić na mniejsze fragmenty.
3. W naczyniu umieścić wszystkie składniki i zmiksować na gładki krem.
Smoothie gotowe! Smacznego :)
wszystko mam, już wiem co jutro na śniadanie! dzięki ;)
OdpowiedzUsuńI jak? Śniadanie smakowało? :) Pozdrawiam
Usuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńfajne inspiracje
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam Smoothie muszę spróbować tej wersji :)
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń