Zachęcam do wypieku domowego pieczywa, a zacznijmy od czegoś prostego - orkiszowych bułeczek :)
200g
mąki orkiszowej - typ 2000
2
łyżki ciepłego mleka 2%
20
g drożdży świeżych
pół
łyżeczki soli
1/2
łyżeczki cukru trzcinowego
łyżka
oliwy z oliwek
białko
jaja do posmarowania
- Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże z cukrem rozpuścić w 2 łyżkach mleka w misce. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wlać do niego wyrośnięty rozczyn, wodę z rozpuszczoną solą i oliwę.
- Ciasto zagnieść, aż będzie jednolite i gładkie. Włożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować bułeczki.
- Bułeczki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem jaja. Dodatkowo, bułeczki można posypać sezamem, pestkami dyni czy słonecznika. Piec przez 20-25 minut, góra-dół.
Smacznego :)
Bułeczki wyszły przepyszne :) pachnie nimi w całym domu. Następnym razem zrobię z dwóch porcji, żeby wyszło ich więcej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Martyna.
Cieszę się, że smakowało :)
UsuńA czy mogę użyć innej mąki np. pełnoziarnistej pszennej?
OdpowiedzUsuńteż jestem ciekawa mąki pełnoziarnistej pszennej? Jak Pani to widzi? Jak Pani widzi ogólne zastosowanie mąki pełnoziarnistej pszennej w kuchni?
OdpowiedzUsuńMam pytanie, ile taka bułeczka ma kalorii?
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńWarto jest przygotować je na śniadanie.
OdpowiedzUsuń