sobota, 1 marca 2014

Orkiszowe bułeczki - domowe pieczywo

Zachęcam do wypieku domowego pieczywa, a zacznijmy od czegoś prostego - orkiszowych bułeczek :)

200g mąki orkiszowej - typ 2000
100 ml letniej wody
2 łyżki ciepłego mleka 2%
20 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
łyżka oliwy z oliwek
białko jaja do posmarowania

  1. Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże z cukrem rozpuścić w 2 łyżkach mleka w misce. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wlać do niego wyrośnięty rozczyn, wodę z rozpuszczoną solą i oliwę.
  3. Ciasto zagnieść, aż będzie jednolite i gładkie. Włożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować bułeczki.
  5. Bułeczki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem jaja. Dodatkowo, bułeczki można posypać sezamem, pestkami dyni czy słonecznika. Piec przez 20-25 minut, góra-dół. 
    Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Bułeczki wyszły przepyszne :) pachnie nimi w całym domu. Następnym razem zrobię z dwóch porcji, żeby wyszło ich więcej.
    Pozdrawiam serdecznie, Martyna.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy mogę użyć innej mąki np. pełnoziarnistej pszennej?

    OdpowiedzUsuń
  3. też jestem ciekawa mąki pełnoziarnistej pszennej? Jak Pani to widzi? Jak Pani widzi ogólne zastosowanie mąki pełnoziarnistej pszennej w kuchni?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie, ile taka bułeczka ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  5. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Warto jest przygotować je na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...