Strony

sobota, 1 marca 2014

Orkiszowe bułeczki - domowe pieczywo

Zachęcam do wypieku domowego pieczywa, a zacznijmy od czegoś prostego - orkiszowych bułeczek :)

200g mąki orkiszowej - typ 2000
100 ml letniej wody
2 łyżki ciepłego mleka 2%
20 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
łyżka oliwy z oliwek
białko jaja do posmarowania

  1. Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże z cukrem rozpuścić w 2 łyżkach mleka w misce. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wlać do niego wyrośnięty rozczyn, wodę z rozpuszczoną solą i oliwę.
  3. Ciasto zagnieść, aż będzie jednolite i gładkie. Włożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować bułeczki.
  5. Bułeczki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem jaja. Dodatkowo, bułeczki można posypać sezamem, pestkami dyni czy słonecznika. Piec przez 20-25 minut, góra-dół. 
    Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Bułeczki wyszły przepyszne :) pachnie nimi w całym domu. Następnym razem zrobię z dwóch porcji, żeby wyszło ich więcej.
    Pozdrawiam serdecznie, Martyna.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy mogę użyć innej mąki np. pełnoziarnistej pszennej?

    OdpowiedzUsuń
  3. też jestem ciekawa mąki pełnoziarnistej pszennej? Jak Pani to widzi? Jak Pani widzi ogólne zastosowanie mąki pełnoziarnistej pszennej w kuchni?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie, ile taka bułeczka ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  5. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Warto jest przygotować je na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń