Bułeczki orkiszowe do burgerów (4 sztuki):
200g mąki orkiszowej - typ 2000
2 łyżki ciepłego mleka 2%
20 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
łyżka oliwy z oliwek
białko jaja do posmarowania
- Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże z cukrem rozpuścić w 2 łyżkach mleka w misce. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wlać do niego wyrośnięty rozczyn, wodę z rozpuszczoną solą i oliwę.
- Ciasto zagnieść, aż będzie jednolite i gładkie. Włożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować bułeczki.
- Bułeczki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem jaja. Dodatkowo, bułeczki można posypać sezamem, pestkami dyni czy słonecznika. Piec przez 20-25 minut, góra-dół.
Kotlety z łososia (4 sztuki):
filet z łososia bez skóry i ości - 500g
1/2 ząbka czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypiorek
2-3 łyżki otrąb owsianych
białko jaja - 2 sztuki
sól, pieprz
1. Łososia siekamy na drobne kawałki.
2. Do mięsa dodajemy białka, przyprawy i posiekany ząbek czosnku oraz szczypiorek.
3. Wszystko mieszamy i dodajemy otręby (taką ilość, aby nasze kotlety ładnie się skleiły). Formujemy kotlety mniej więcej o średnicy naszej bułeczki.
4. Następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu z każdej strony.
3. Wszystko mieszamy i dodajemy otręby (taką ilość, aby nasze kotlety ładnie się skleiły). Formujemy kotlety mniej więcej o średnicy naszej bułeczki.
4. Następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu z każdej strony.
Burgery (4 sztuki):
sałata - u mnie roszponka
ogórek zielony
jogurt naturalny 0% - opakowanie 180g
koperek
sól/pieprz
1. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Doprawiamy do smaku.
2. Bułeczkę kroimy na pół układamy na niej roszponkę, kotleta, sos, ogórek pokrojony w talarki i przykrywamy druga połówką bułki.
Gotowe :) Smacznego!
pysznie wyglądają, niedługo też będę robiła burgery! :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła :) cudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJakie smaczne zdrowe burgery :D Z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze burgery jakie widziałam! jak najszybciej zrobię je w domu :) będą idealne na obiad!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne, a zdjęcia zachwycają!
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy jeśli zrobię z mąki pszennej (dodam do niej otręby pszennej,zarodki)czy też wyjdą?A jeśli ogólnie do mąki pszennej dodam np. otręby,zarodki czy taka mąka będzie miała wartość jak mąka pełnoziarnista?
OdpowiedzUsuńZ otrębami czy zarodkami wyjdą na pewno, ale mąka nie będzie miała takiej samej wartości odżywczej co pełnoziarnista. Poza tym w przepisie jest orkisz a nie zwykła mąka pszenna. Polecam wyroby z orkiszu, bo są pyszne i zdrowsze niż ze zwykłej pszenicy :) Pozdrawiam :)
UsuńJejku, całkiem przypadkiem trafiłam na Twój blog ale z pewnością się stąd nie ruszę. Wszystko wygląda wspaniale! Muszę przetestować Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńA tymczasem zapraszam do mnie! :)
http://probujemy-dzialac.blogspot.com/
Zapraszam na stałe ;) Pzdr :)
Usuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, na pewno wypróbuje bo danie wygląda rewelacyjnie. Świetnie się czyta Twojego bloga, dużo wartościowych treści można tutaj znaleźć.
OdpowiedzUsuńfajny artykuł, będę tu wracać
OdpowiedzUsuńOby więcej takich wpisów!
OdpowiedzUsuńŚwietnie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńinspirujące wpisy i fajne zdjęcia
OdpowiedzUsuńblog jest extra bede tu wracać!
OdpowiedzUsuńciekawie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńciekawie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńfantastyczny wpis oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńświetny blog
OdpowiedzUsuńświetny blog
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł z burgerem jak ten.
OdpowiedzUsuń