Strony

środa, 12 marca 2014

Burgery z łososia

Kolejny przepis z cyklu zdrowy fast food. Tym razem burgery z łososia. Zapraszam :)



Bułeczki orkiszowe do burgerów (4 sztuki):

200g mąki orkiszowej - typ 2000
100 ml letniej wody
2 łyżki ciepłego mleka 2%
20 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
łyżka oliwy z oliwek
białko jaja do posmarowania

  1. Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże z cukrem rozpuścić w 2 łyżkach mleka w misce. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wlać do niego wyrośnięty rozczyn, wodę z rozpuszczoną solą i oliwę.
  3. Ciasto zagnieść, aż będzie jednolite i gładkie. Włożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować bułeczki.
  5. Bułeczki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem jaja. Dodatkowo, bułeczki można posypać sezamem, pestkami dyni czy słonecznika. Piec przez 20-25 minut, góra-dół.
Kotlety z łososia (4 sztuki):

filet z łososia bez skóry i ości - 500g
1/2 ząbka czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypiorek
2-3 łyżki otrąb owsianych
białko jaja - 2 sztuki
sól, pieprz

1. Łososia siekamy na drobne kawałki.
2. Do mięsa dodajemy białka, przyprawy i posiekany ząbek czosnku oraz szczypiorek.
3. Wszystko mieszamy i dodajemy otręby (taką ilość, aby nasze kotlety ładnie się skleiły). Formujemy kotlety mniej więcej o średnicy naszej bułeczki.
4. Następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu z każdej strony.

Burgery (4 sztuki):

sałata - u mnie roszponka
ogórek zielony
jogurt naturalny 0% - opakowanie 180g
koperek
sól/pieprz

1. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Doprawiamy do smaku.
2. Bułeczkę kroimy na pół układamy na niej roszponkę, kotleta, sos, ogórek pokrojony w talarki i przykrywamy druga połówką bułki.
Gotowe :) Smacznego!


23 komentarze:

  1. pysznie wyglądają, niedługo też będę robiła burgery! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła :) cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie smaczne zdrowe burgery :D Z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze burgery jakie widziałam! jak najszybciej zrobię je w domu :) będą idealne na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetyczne, a zdjęcia zachwycają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie czy jeśli zrobię z mąki pszennej (dodam do niej otręby pszennej,zarodki)czy też wyjdą?A jeśli ogólnie do mąki pszennej dodam np. otręby,zarodki czy taka mąka będzie miała wartość jak mąka pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z otrębami czy zarodkami wyjdą na pewno, ale mąka nie będzie miała takiej samej wartości odżywczej co pełnoziarnista. Poza tym w przepisie jest orkisz a nie zwykła mąka pszenna. Polecam wyroby z orkiszu, bo są pyszne i zdrowsze niż ze zwykłej pszenicy :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Jejku, całkiem przypadkiem trafiłam na Twój blog ale z pewnością się stąd nie ruszę. Wszystko wygląda wspaniale! Muszę przetestować Twoje przepisy :)
    A tymczasem zapraszam do mnie! :)

    http://probujemy-dzialac.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna propozycja, na pewno wypróbuje bo danie wygląda rewelacyjnie. Świetnie się czyta Twojego bloga, dużo wartościowych treści można tutaj znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny artykuł, będę tu wracać

    OdpowiedzUsuń
  11. inspirujące wpisy i fajne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  12. blog jest extra bede tu wracać!

    OdpowiedzUsuń
  13. fantastyczny wpis oby tak dalej!

    OdpowiedzUsuń
  14. Podoba mi się pomysł z burgerem jak ten.

    OdpowiedzUsuń