Rabarbar? A to owoc czy warzywo?
Rabarbar (inaczej rzewień) ma różowy, czerwony lub zielony kolor. Im bardziej czerwony tym słodszy. Ze względu na swój słodko-kwaśny i cierpki smak wielu z nas ogarniają wątpliwości, co do tego czy to owoc czy warzywo. Poza tym rabarbar w kuchni najczęściej występuje właśnie na słodko: w kompotach, syropach, dżemach, ciastach, a także w winie. Należy jednak do warzyw :)
Rabarbar zaliczany jest do roślin leczniczych. Ma zastosowanie w leczeniu otyłości, braku łaknienia oraz w atonii jelit.
Jest źródłem witaminy A, E, kwasu foliowego, a także potasu. Zawiera także resweratrol, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz rapontygenine, która ma właściwości antynowotworowe, antyoksydacyjne, antyalergiczne, przeciwzapalne oraz wspomaga układ krążenia.
Niestety ze względu na dużą ilość kwasu szczawiowego, nie możemy go jeść bez ograniczeń. Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą. Ogranicza wchłanianie wapnia i magnezu, tworząc z nimi trudno rozpuszczalne sole, które mogą być przyczyną zmian strukturalnych i czynnościowych nerek.
A więc jeść rabarbar czy nie jeść? :)
Jeść, ale z umiarem!
Składniki do przygotowania ciasta kruchego:
150 g mąki orkiszowej razowej, typ 2000
50 g otrąb owsianych
50g mąki kukurydzianej
80g oleju kokosowego (polecam olejowy raj - http://www.olejowyraj.pl/)
3 łyżki ksylitolu
1 żółtko
3-4 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
6-7 łodyg rabarbaru
3 łyżki miodu
2 łyżeczki ksylitolu
szczypta cynamonu
- Przygotowujemy ciasto: Mąki przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich odkładamy do lodówki. Tortownicę (21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. 1/2 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim przygotowaną formę. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piernika do 200 stopni C i pieczemy 10 minut.
- Rabarbar obieramy, kroimy w 1 cm kosteczkę. Przygotowany rabarbar wrzucamy do woka lub na patelnię i dusimy. Możemy podlać wodą. Po 5 minutach dodajemy miód i ksylitol. Jeżeli uznacie, że rabarbar jest za kwaśny, zwiększcie ilość ksylitolu. Gdy rabarbar jest miękki, odstawiamy go do wystudzenia.
- Ostudzony rabarbar wykładamy na ciasto. Wierzch rabarbaru posypujemy startą na tarce druga połową ciasta. Wstawiamy do piekarnika (200 st C, góra-dół) i pieczemy do zrumienienia (ok. 20 minut).Smacznego!
Wow, dietetyczne kruche ciasto? Muszę wyppróbować :) piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńw takiej wersji jeszcze nie jadłam :) zapraszam do mnie na rabarbarowe przepisy :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj :) zdrowsze kruche ciasto w niczym nie ustępuje tradycyjnemu :)
UsuńZrobiłam wczoraj i tylko chciałam ostrzec że ono wcale nie jest dietetyczne! Jest tak pyszne że zjedzenie jednego kawałka staje się praktycznie niemożliwe :) A jeśli już przy kaloriach to ile kalorii ma taki jeden kawałek?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) też je lubię. Kaloryczność podliczę i opublikuję :) Pozdrawiam
Usuńczy można zastąpić mąkę kukurydzianą mąką ryżową? (Kukurydza chyba tuczy?)
OdpowiedzUsuńWyszło wspaniale, bardzo dziękuje :)
OdpowiedzUsuńWitam czy mogę zastąpić mąkę orkiszowa mąka pełnoziarniste a olej kokosowy o
OdpowiedzUsuńA olej kokosowy olejem rzepakowym? :) proszę o szybką odpowiedź, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajny i ciekawy blog do obejrzenia i poczytania w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńBędę tu zagladać częściej miło sie czyta!
OdpowiedzUsuńExtra jest ten wpis! polecam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny post
OdpowiedzUsuńBardzo prosty i fajny przepis
OdpowiedzUsuńraczej warzywo
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny a zdjęcia naprawdę starannie wykonane
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa. Chętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń