piątek, 30 sierpnia 2013

Ravioli z indykiem i parmezanem

 A dzisiaj przed Państwem włoskie ravioli z indykiem. Smacznego :)


Do przygotowania ravioli z indykiem potrzebujesz:
przepis na dwie porcje

Ciasto:
200 g mąki pełnoziarnistej
2 jajka
szczypta soli
około 2-3 łyżek wody
Farsz: 
 ok. 250g mielonego mięsa z indyka
1 mała cebula
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżka tartego parmezanu
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz

 
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Usypujemy z niej stożek, do którego wbijamy jajka i dodajemy sól. Z mąki, jajek i soli wyrabiamy ciasto.
W razie potrzeby możemy dodać wodę. Następnie z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w ściereczkę i odkładamy na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości. 
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy mielone mięso i koperek i dalej dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Ciasto dzielimy na połowę i każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienkie i duże placki o podobnej wielkości. 
4. Na jednym z nich, w równych odstępach układamy kulki nadzienia wielkości orzecha włoskiego. Przykrywamy drugą połową ciasta, dociskając przestrzenie pomiędzy nadzieniem, tak aby ciasto się skleiło (dodatkowo ciasto można posmarować jajkiem :)). Radełkiem kroimy na kwadraty. Ps: Jeśli macie trochę czasu, ravioli najlepiej jest rozłożyć na podsypanej mąką ściereczce i pozostawić na 2 godziny - dzięki temu ciasto lepiej się sklei. 
5. Nasze ravioli gotujemy partiami przez 10 - 15 minut w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Następnie odcedzamy. 
6. Gotowe ravioli posypujemy tartym parmezanem. Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. Pożeram wzorkiem..Ciebie i ciasto ślicznoto :D

    Reprezentuje refleksje na temat fit blogów..Liczę na wsparcie, opinie i obecność => www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Eh ja do pierożków zabieram się już jakiś czas, ale leniuszek trochę ze mnie :p

    W ogóle to bardzo zazdroszczę Ci Twojego zawodu, widać, że robisz to co kochasz ;) Ja studiuję całkiem co innego, ale tak po cichu dietetyka też mi się marzy ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Byłam pewna, ze ravioli piecze się w piekarniku, a nie gotuje ;). Jeśli chodzi o sam przepis to danie wygląda bardzo apetycznie, może nawet zrobię je dzisiaj na kolację. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...