wtorek, 27 sierpnia 2013

Dietetyczne mini serniczki, serduszka, czerwone porzeczki...

Ach te wakacje... I to właśnie przez nie, tak długo tu nie zaglądałam ;) Czas nadrobić wszystkie zaległości. Dzisiaj dietetyczne serniczki w kształcie serduszek z czerwonymi porzeczkami. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym nie napisała kilka słów na temat tych ostatnich ;)
Porzeczki są bardzo wartościowe pod względem składu chemicznego. Są bogate w wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W Polsce najczęściej uprawia się porzeczki czarne i czerwone. Mniej popularne są porzeczki białe. Owoce porzeczek są kwaśne, dlatego też najczęściej używa się ich do przetworów takich jak: dżemy, soki, wina czy galaretki - ze względu na dużą zawartość pektyn. Najzdrowsze, ponieważ najbogatsze w przeciwutleniacze są porzeczki czarne.
 Czerwone porzeczki posiadają właściwości prozdrowotne, głównie dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C. Cytryna - powszechnie uważana za najbogatszą w witaminę C, zawiera jej 50 mg/100g, natomiast porzeczki czarne - 183 mg/100g i czerwone 144 mg/100g. Poza tym porzeczki obfitują w prowitaminę A, sole mineralne i kwasy organiczne. Posiadają one właściwości moczopędne, oczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienie. Ich spożywanie zalecane jest w przeziębianiach, grypie czy anginie, a także w takich schorzeniach jak: reumatyzm, brak łaknienia, zapalenie dróg moczowych, choroby wątroby, zaparcia, kolki, migreny, choroby serca czy miażdżyca i wiele innych. 
Na koniec zostaje mi jedynie zachęcić Was do spożywania tych owoców, bo jak sami widzimy to samo zdrowie! Smacznego Kochani :)


Składni, których potrzebujesz do przygotowania mini sernicznków:

twarożek chudy śmietankowy 400g
4 białka
2 łyżki miodu lub słodzik lub brązowy cukier
1 laska wanilii
szczypta soli
oliwa do posmarowania foremek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
do dekoracji: czerwone porzeczki, serek waniliowy homogenizowany


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
2. Twarożek odsączamy na sitku. Miksujemy go razem z miodem i laską wanilii.
3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy pianę z białek i proszek do pieczenia do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
4. Smarujemy foremki oliwą i wypełniamy je przygotowaną masą.
5. Pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu babeczek nie wyjmujemy od razu, tylko zostawiamy je w wyłączonym piekarniku przez 10 minut.
6. Wierzch jeszcze ciepłych babeczek smarujemy serkiem i dekorujemy czerwonymi porzeczkami.
Smacznego :)

28 komentarzy:

  1. Świetny przepis i piękne zdjęcia! Sama nie wiem, czym zachwycić się bardziej :-)
    Mini serniczki to coś, co lubię! Sama kiedyś zrobiłam podobne, z jagodami :-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmm... z jagodami też musiały być przepyszne :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Swietne zdjecia! Jesli idzie o serniki, zdecydowanie wole te tluste i maziste, ale jesli trzeba sie pilnowac, to i taki odchudzony sie nada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :)
      Uwierz, że te niemaziste wcale nie są gorsze, a jeśli komuś nie można, bo np. zdrowie nie pozwala, to i taka słodycz jest super :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Wyglądają po prostu ślicznie! Świetny pomysł :) Obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia- aż chce się spróbować Twoich serniczków :)
    Wielki plus za wykorzystanie niedocenionej czerwonej porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. są śliczne, lekkie i pewnie pyszne !! zdjęcia świetne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie, na pewno nie raz skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale i te zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. ale masz piękne zdjęcia i kuchnie i sukienke i kolory i jedzonko i wszytsko! Pzepis dzis wykorzystam na deser napewno, mysllalas zeby go wrzucić na fanpage Figury na fejsie? Jest konkurs na przpisy fit i mozna jakies cudeńka wygrać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i informacje o konkursie :) Chyba się skuszę :)
      Napisz jak serniczki, Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. dopiero dzis udało się zrobić, ale niebo w gębie! Mój mąż powiedział, że dla tych serniczków odda swoją konsolę, a to już coś :D

      Usuń
    3. haha :) to się cieszę! Pozdrawiam

      Usuń
  10. Obłędne jedzenie i fotki!! Napiszesz mi jakim aparatem wychodzą takie piękne zdjęcia?

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędne jedzenie i fotki!! Napiszesz mi jakim aparatem wychodzą takie piękne zdjęcia?

    OdpowiedzUsuń
  12. natknęłam się na Twojego bloga przypadkowo, i żałuję, że znalazłam go tak późno.
    Czytając przepisy i oglądając zdjęcia aż mi ślinka cieknie.

    W weekend mam zamiar zabrać się za ravioli (tylko w wersji ze szpinakiem) i za te serniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam serdecznie, jakiego twarożku używałaś do tych serniczków??

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis jest beznadziejny. Zrobiłam wszystko tak jak w opisie, mini serniczki w piekarniku mega urosły, zrobiły sie takie nadmuchane, a po wyciągnięciu opadły i zrobiły sie jak zwiędłe kwiatki.
    Ogólnie są bez smaku i całość musiałam wyrzuić. Moim zdaniem chyba za dużo tych białek tam jest, nie wiem, ale nie polecam tego przepisu. To nie wychodzi tak jak na zdjęciach.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...