Strony

wtorek, 27 sierpnia 2013

Dietetyczne mini serniczki, serduszka, czerwone porzeczki...

Ach te wakacje... I to właśnie przez nie, tak długo tu nie zaglądałam ;) Czas nadrobić wszystkie zaległości. Dzisiaj dietetyczne serniczki w kształcie serduszek z czerwonymi porzeczkami. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym nie napisała kilka słów na temat tych ostatnich ;)
Porzeczki są bardzo wartościowe pod względem składu chemicznego. Są bogate w wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W Polsce najczęściej uprawia się porzeczki czarne i czerwone. Mniej popularne są porzeczki białe. Owoce porzeczek są kwaśne, dlatego też najczęściej używa się ich do przetworów takich jak: dżemy, soki, wina czy galaretki - ze względu na dużą zawartość pektyn. Najzdrowsze, ponieważ najbogatsze w przeciwutleniacze są porzeczki czarne.
 Czerwone porzeczki posiadają właściwości prozdrowotne, głównie dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C. Cytryna - powszechnie uważana za najbogatszą w witaminę C, zawiera jej 50 mg/100g, natomiast porzeczki czarne - 183 mg/100g i czerwone 144 mg/100g. Poza tym porzeczki obfitują w prowitaminę A, sole mineralne i kwasy organiczne. Posiadają one właściwości moczopędne, oczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienie. Ich spożywanie zalecane jest w przeziębianiach, grypie czy anginie, a także w takich schorzeniach jak: reumatyzm, brak łaknienia, zapalenie dróg moczowych, choroby wątroby, zaparcia, kolki, migreny, choroby serca czy miażdżyca i wiele innych. 
Na koniec zostaje mi jedynie zachęcić Was do spożywania tych owoców, bo jak sami widzimy to samo zdrowie! Smacznego Kochani :)


Składni, których potrzebujesz do przygotowania mini sernicznków:

twarożek chudy śmietankowy 400g
4 białka
2 łyżki miodu lub słodzik lub brązowy cukier
1 laska wanilii
szczypta soli
oliwa do posmarowania foremek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
do dekoracji: czerwone porzeczki, serek waniliowy homogenizowany


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
2. Twarożek odsączamy na sitku. Miksujemy go razem z miodem i laską wanilii.
3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy pianę z białek i proszek do pieczenia do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
4. Smarujemy foremki oliwą i wypełniamy je przygotowaną masą.
5. Pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu babeczek nie wyjmujemy od razu, tylko zostawiamy je w wyłączonym piekarniku przez 10 minut.
6. Wierzch jeszcze ciepłych babeczek smarujemy serkiem i dekorujemy czerwonymi porzeczkami.
Smacznego :)

28 komentarzy:

  1. Świetny przepis i piękne zdjęcia! Sama nie wiem, czym zachwycić się bardziej :-)
    Mini serniczki to coś, co lubię! Sama kiedyś zrobiłam podobne, z jagodami :-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmm... z jagodami też musiały być przepyszne :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Swietne zdjecia! Jesli idzie o serniki, zdecydowanie wole te tluste i maziste, ale jesli trzeba sie pilnowac, to i taki odchudzony sie nada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :)
      Uwierz, że te niemaziste wcale nie są gorsze, a jeśli komuś nie można, bo np. zdrowie nie pozwala, to i taka słodycz jest super :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Wyglądają po prostu ślicznie! Świetny pomysł :) Obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia- aż chce się spróbować Twoich serniczków :)
    Wielki plus za wykorzystanie niedocenionej czerwonej porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. są śliczne, lekkie i pewnie pyszne !! zdjęcia świetne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie, na pewno nie raz skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale i te zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. ale masz piękne zdjęcia i kuchnie i sukienke i kolory i jedzonko i wszytsko! Pzepis dzis wykorzystam na deser napewno, mysllalas zeby go wrzucić na fanpage Figury na fejsie? Jest konkurs na przpisy fit i mozna jakies cudeńka wygrać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i informacje o konkursie :) Chyba się skuszę :)
      Napisz jak serniczki, Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. dopiero dzis udało się zrobić, ale niebo w gębie! Mój mąż powiedział, że dla tych serniczków odda swoją konsolę, a to już coś :D

      Usuń
    3. haha :) to się cieszę! Pozdrawiam

      Usuń
  10. Obłędne jedzenie i fotki!! Napiszesz mi jakim aparatem wychodzą takie piękne zdjęcia?

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędne jedzenie i fotki!! Napiszesz mi jakim aparatem wychodzą takie piękne zdjęcia?

    OdpowiedzUsuń
  12. natknęłam się na Twojego bloga przypadkowo, i żałuję, że znalazłam go tak późno.
    Czytając przepisy i oglądając zdjęcia aż mi ślinka cieknie.

    W weekend mam zamiar zabrać się za ravioli (tylko w wersji ze szpinakiem) i za te serniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam serdecznie, jakiego twarożku używałaś do tych serniczków??

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis jest beznadziejny. Zrobiłam wszystko tak jak w opisie, mini serniczki w piekarniku mega urosły, zrobiły sie takie nadmuchane, a po wyciągnięciu opadły i zrobiły sie jak zwiędłe kwiatki.
    Ogólnie są bez smaku i całość musiałam wyrzuić. Moim zdaniem chyba za dużo tych białek tam jest, nie wiem, ale nie polecam tego przepisu. To nie wychodzi tak jak na zdjęciach.

    OdpowiedzUsuń