Loading...

sobota, 6 kwietnia 2013

Pyszna dietetyczna szarlotka

Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto. W tej którą przygotowałam nie znajdziemy grama masła, dodatku cukru ani mąki, czyli tego wszystkiego co zwiększa ilość kalorii. Brak mąki nie oznacza braku pysznej kruszonki, bez której szarlotka nie istnieje. Nie istnieje także bez jabłek i cynamonu i właśnie na tym ostatnim chciałabym się skupić. 



Cynamon to jedna z najstarszych przypraw. Był on wykorzystany do celów leczniczych od najdawniejszych czasów. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano go w celu zwalczania przeziębień, wzdęć, nudności, biegunki i bolesności miesiączek. Popularność zdobył również działaniem dodającym energii, witalności. Dodatkowo stosowany był na poprawę krążenia i rozgrzania organizmu. Poza tym jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie może obniżać poziom złego cholesterolu LDL. Dowiedziono także, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. Aromat cynamonu poprawia także funkcje poznawcze i pamięć. Może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. A zatem nie zostaje nam nic innego jak wykorzystywać go w kuchni, a szarlotka jest idealnym do tego powodem ;)




Składniki do przygotowania dietetycznej szarlotki:

8 sztuk średniej wielkości jabłek  
cynamon
200 gramów płatków owsianych
2-3 białka
2 czubate łyżki miodu
łyżka oliwy z oliwek  
3 łyżki otrębów owsianych

1. Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazd i kroimy w kosteczkę. Następnie wrzucamy do garnka, dodajemy pół szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodajemy cynamon... duuuużo cynamonu ;) Odstawiamy do wystudzenia.
2. Formę (ja użyłam takiej do tarty) o średnicy 30 cm smarujemy oliwą i posypujemy otrębami owsianymi. Do tak przygotowanej formy przekładamy wystudzone jabłka i równomiernie rozkładamy.
3. Białka słodzimy miodem (ja dałam 1 łyżeczkę), ubijamy na sztywną pianę i wykładamy na jabłka.
4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
5. Płatki owsiane wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez 5 minut bez dodatku tłuszczu. Następnie dodajemy resztę miodu i energicznie mieszamy. Gotową, jeszcze ciepłą kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 25 minut (płatki muszą się zarumienić). I gotowe!


fot. Kamil Ćwiklewski/www.photomatic.pl

26 komentarzy:

  1. śliczny blog dodaję do obserwowanych .
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia ! szarlotka kusi :) już wiem jaki deser zagości u mnie w piątek. Dziękuję i pozdrawiam. Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. można zamiast jabłek użyć truskawki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow :) super pomysł
      Tylko zastanawiam się czy truskawki będą "trzymać" spód jak jabłka. Trzeba je będzie dusić z miodem, bo od jabłek są mniej słodsze :)

      Usuń
  4. A czy ten spód nie był za słaby? Tzn. czy nie "rozwalała" się przy wyjmowaniu ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest za słaby. Aby spód się nie rozpadał, należy dusić jabłka do momentu kiedy puszczą sok, a następnie go wchłoną :)

      Usuń
  5. Ciacho siedzi w piekarniku, zrobiłam małe zmiany w przepisie, ale głównie pomniejszyłam po prostu ilości :-) Zobaczymy co będzie jak się upiecze, wtedy wrzucę na bloga, oczywiście z adnotacja do Twojego wpisu:)

    Chciałabym poz a tym pochwalic piękne zdjęcie, a bloga dodałam do obserwacji:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis :) właśnie idę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj spodobał mi się ten przepis :) jutro robię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbowałam na Sylwestra, uratował mnie Twój przepis od zarzucenia diety, dzięki wielkie! Byłam zachwycona i będę polecać u siebie, zapraszam: http://prosto-zdrowo-i-przyjemnie.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. to naprawdę musiało być pyszne!
    super pomysł z tymi zdjęciami, dużo to ułatwia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham tą szarlotkę. Już dwa razy w wakacje zdążyłam ją upiec. Ponoć za drugim lepsza niż za pierwszym wyszła. Zajadaliśmy się z całą rodzinką:)

    OdpowiedzUsuń
  11. spód nie trzyma a ciasto jest mokre i rozpada się :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy takich ciastach bez spodu bardzo ważne jest, aby dobrze udusić jabłka, tak aby były wręcz lekko kleiste. Wtedy ciasto powinno trzymać się kupy.
      Teraz polecam nowy przepis na szarlotkę http://abcdietaodkuchni.blogspot.com/2014/11/dietetyczna-szarlotka-na-kruchym-ciescie.html Tutaj spód jest kruchy, jak w tradycyjnej szarlotce. Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Wygląda przepysznie, mam nadzieje, że równie pysznie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  13. Upiekłam :) nieco przesadziłam z ilością płatków owsianych, ale następnym razem będę wiedzieć, aby dać mniej.
    Mam pytanie - co można zrobić z żółtkami, które nam zostaną?

    OdpowiedzUsuń
  14. Kruszonka wyszła mi za twarda...
    Będę próbować jeszcze raz

    OdpowiedzUsuń
  15. Za to na drugi dzień zrobiła się super miękka. Wypas

    OdpowiedzUsuń
  16. niby nic trudnego, a jednak! :) w moim piekarniku nawet takie proste rzeczy nie wychodzą :( białko po 30 minutach w piekarniku było w takim samym stanie co przed pieczeniem... ale spróbuję jeszcze raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. A w zamian za otręby - co można użyć?!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ile kalorii ma to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy płatki owsiane można zastąpić żytnimi?

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawe ta szarlotka. Zobaczymy jak wyjdzie u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. świetny przepis, koniecznie musze wypróbowac.
    Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Rewelacyjny przepis! Wyszło zdrowo i przepysznie! Pozdrawiam ;-) i pozostaję wierną fanką bloga - rewelacyjnie prowadzony !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...