Kolejny przepis gdzie w roli głównej są krewetki. Myślę, że większości z nas jest bardzo znany. Pierwszy raz w swoim życiu krewetki jadłam właśnie w takiej formie i dlatego dzisiaj postanowiłam, że wrzucę ten przepis na bloga. Jest bardzo prosty, a przygotowanie zajmie nam chwilę. Jest idealny jako przekąska, a z dodatkiem brązowego ryżu czy razowego pieczywa może stanowić pełnowartościowy obiad. Zanim jednak dojdę do przepisu, kilka słów o tych popularnych owocach morza ;)
Cenimy je nie tylko za doskonały smak, ale także za ich wartość
odżywczą. Krewetki są lekkostrawne i niskokaloryczne gdyż zawierają jedynie 86 kcal na 100g i niewielką ilość tłuszczu. Niestety pomimo
niewielkiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, krewetki
charakteryzują się dosyć dużą ilością cholesterolu dlatego osoby cierpiące na hiperlipidemię czy miażdżycę powinny spożywać je w ograniczonych ilościach. Stanowią bardzo
dobre źródło białka.
Dostarczają dużych ilości witamin z grupy B, witaminy D, PP oraz
pierwiastków takich, jak: selen, miedź, potas i fosfor. Mięso krewetek
wykazuje pozytywny wpływ na nasze zdrowie,
gdyż jego spożywanie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia
tętniczego oraz choroby nowotworowej.
Dla niektórych przerażające i uciążliwe może wydać się obieranie
krewetek z pancerzy. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Czynność tę
wykonujemy rękami. Skorupki
łatwo odchodzą od mięsa. Od odwłoka wystarczy oderwać głowę, ogon i
nóżki, a na koniec zdjąć skorupkę i smacznego :)
Do przygotowania krewetek z czosnkiem w białym winie potrzebujesz:
250g krewetek tygrysich
ząbek czosnku
łyżkę oliwy z oliwek
lampkę białego wina (ja użyłam półwytrawnego)
pieprz
natka pietruszki
cytrynę
1. Na rozgrzanej oliwie zeszklimy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy krewetki i obsmażamy około 2 minut na każdą ze stron. Zalewamy lampką wina i gotujemy około 5 minut, aż alkohol wyparuje i gotowe.
2. Krewetki układamy na talerzu, posypujemy posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem, a na koniec polewamy sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Pyszne! Smacznego :)
fot. Kamil Ćwiklewski/www.photomatic.pl
Uwielbiam właśnie w takiej kompozycji :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie w takiej kompozycji pokochałam krewetki :)
Usuńdzisiaj odkrylam Twoj blog i przepadlam! jestem zachwycona blogiem, pomyslami na dania i Toba - tak na marginesie fajne stylizacje ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :) miło! Zapraszam częściej.
UsuńPiękny nagłówek. Skromny, ale piękny.
OdpowiedzUsuńtak!
Usuńa już miałam go zmieniać ;)
Usuńnie! :)
Usuńa moglabys np wstawic zdjecia jak je obierac??
OdpowiedzUsuńtak, przy następnym przepisie z krewetkami pokażę jak je się obiera :)
Usuńo tez bylabym ciekawa takiego wpisu :)
Usuńna pewno się pojawi :)
UsuńPyszotka:)
OdpowiedzUsuńcoś wspaniałego
OdpowiedzUsuńKrewetki i czosnek to coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń