Curry to przyprawa, która cieszy się dużą popularnością niemal na całym
świecie. Dodaje się ją głównie do potraw z drobiu, uzyskując w ten
sposób niesamowity smak i aromat. Większości z Was może kojarzyć się z ciężką i tłustą
kuchnią. Jednak odpowiednio wykorzystana, jest doskonałym dodatkiem
wspomagającym odchudzenia. Jednak to nie koniec jej zalet… Jak pokazują
ostatnie badania, żółty proszek jest również bardzo zdrowy :)
Curry stanowi doskonałe antidotum na bóle głowy. Pozwala pozbyć się
migreny! Wszystko za sprawą sekretnej receptury. Przyprawa ta zawiera
kwas salicylowy, który także znajduje się w lekach przeciwbólowych, np.
aspirynie. Pomaga również w leczeniu
nowotworów. Wszystko to za sprawą kurkuminy (kurkumy), jednego z elementów
curry, który według ostatnich badań, dostarczony do organizmu, zwiększa
skuteczność radio- i chemioterapii. Szczególne dokonania ma w leczeniu
osób chorujących na nowotwór jajnika. Kurkuma to również sekretny składnik pomagający w odchudzaniu. Znany jest ze swoich właściwości wspomagających trawienie oraz zapobiega odkładaniu się komórek tłuszczowych.
Kupując przyprawę curry czytajmy jej skład i wybierajmy tą bez dodatku cukru i glutaminianu sodu :)
Składniki do przygotowania kurczaka curry:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 ogórek
1 duża cebula
pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki curry (w zależności od upodobań)
sól/pieprz
- Oczyszczonego kurczaka kroimy w cienkie paski, skrapiamy łyżką oliwy i posypujemy curry. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ogórka obieramy ze skóry i kroimy w półtalarki, a cebulę w piórka.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, a następnie pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy resztę warzyw i dusimy je około 20 minut.
- W między czasie smażymy kurczaka, już bez dodatku tłuszczu. Gdy jest gotowy wrzucamy go do warzyw i całość dusimy jeszcze 5 minut.
- Doprawiamy do smaku solą niskosodową i pieprzem ziołowym.
- Podajemy z delikatnym sosem koperkowym [przepis tutaj] i brązowym ryżem (50 gram) ugotowanym al dente.
fot. Kamil Ćwiklewski/www.photomatic.pl
już wiem co jutro zrobię na obiad:)
OdpowiedzUsuńja tez :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne danie, dziękuję za cudowny przepis;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na podanie ryżu , kaszy itp :)
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ojej, duszony zielony ogórek? Pierwszy raz się spotykam. I trochę się boję :]
OdpowiedzUsuńBardzo dobre danie, ryż zastąiłam kaszą jaglaną i było pyszne-Polecam!
OdpowiedzUsuńNa ile osób te danie jest ? :)
OdpowiedzUsuńKurczak z curry przepyszny :) Na pewno wypróbujemy wszystkie przepisy :) Prosimy o więcej wyśmienitych przepisów :):):):):):)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne!
OdpowiedzUsuńbardzo dobre, chociaż zrobiłam inną marynatę do mięsa (skórka i sok z cytryny, czosnek, chilli, imbir). Sos koperkowy idealnie się komponuje z całością;-)
OdpowiedzUsuńklasyka
OdpowiedzUsuń