Witajcie na moim blogu! Jestem bardzo
podekscytowana pisząc mój pierwszy post. Mam nadzieję, że
będziecie częstym gościem abc dieta od kuchni :)
Dzisiaj bohaterem naszego dania będzie
łosoś. Ryba ta charakteryzuje się wybornym smakiem, pięknym
kolorem i szlachetnym pochodzeniem. Poza tym to bogactwo witamin i
minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Kwasy omega - 3 i omega – 6 w niej zawarte chronią przed chorobami
serca, wpływają na rozwój aparatu ruchu i pracę mózgu, chronią
przed zakażeniem i przyspieszają gojenie się ran, a także pełnią
szereg innych istotnych funkcji. Ale dosyć gadania i przejdźmy do
sedna. Zaczynamy!
Do przygotowania tortilli z łososiem potrzebujesz:
200g surowego łososia
1/2 papryki czerwonej
kilka liści ulubionych sałat
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej cebuli
Ciasto na tortillę:
100g (szklanka) mąki pszennej
pełnoziarnistej
szczypiorek
łyżka oliwy z oliwek
woda
sól, pieprz
Łososia myjemy pod zimną bieżącą
wodą, usuwamy skórę i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Następnie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Możemy także skropić sokiem z cytryny. Przykrywamy
i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC.
Pieczemy ok 20 minut. W
tym czasie kroimy umyte wcześniej warzywa: paprykę w cienkie
paski, a cebulę w piórka.
Przygotowujemy
ciasto na tortillę. Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę z
oliwek, sól, pieprz oraz wlewamy wodę (około 50 ml). Dodatkowo
możemy dodać posiekany drobno szczypiorek. Ciasto dokładnie
wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Każdą z nich cieniutko
rozwałkowujemy do średnicy około 20 cm. Placki smażymy na rozgrzanej
patelni bez tłuszczu z obu stron (2 min). Gotowe tortille powinny
być blade z opalonymi plamkami :) Po usmażeniu, placki najlepiej
zawinąć w ściereczkę, aby do momentu napełnienia ich farszem, nie
wystygły i nie stwardniały.
Gotowe tortille smarujemy sosem pomidorowym (przepis na sos pomidorowy znajdziecie w kolejnym poście :)). Układamy na nich liście sałat, paprykę, cebulę i kawałki upieczonego łososia. Zawijamy i gotowe! Tortille najlepiej podawać z gotowym sosem pomidorowym lub dressingiem jogurtowym. Smacznego!
zdjęcia: Kamil Ćwiklewski / www.photomatic.pl |
super, na pewno sprobuje :)
OdpowiedzUsuńSuper, ja już miałem przyjemność skosztować tego kulinarnego majstersztyka. Pyszne i jeszcze raz bardzo pyszne...
OdpowiedzUsuńTeż spróbuję zrobić na sobotnią kolację dla mojego chłopaka;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie i zachęcająco,na pewno wypróbuję!;-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę super smaczne choć użyłam gotowych (akurat miałam). Następnym razem robię tortille według przepisu..Super przepis!
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy tortille można przechowywać 2dni?jesli tak to w jaki sposób bo u mnie na drugi dzień były suche i łamliwe. Mimo tego, że były zawinięte w sciereczkę. Bardzo proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję:)
OdpowiedzUsuńŚcieraczka na dłuższy okres przechowywania, nie będzie dobrym rozwiązaniem. Najlepiej zawinąć ją w folię, wtedy nie straci wilgoci. Pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam i.............umarłam z zachwytu !!! PALCE LIZAĆ DOSŁOWNIE! Dziękuję za ten przepis! Pyszności!!!:):):):) proste,smaczne i szybkie w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńskandi kebs
OdpowiedzUsuńTortilla z łososiem to super kompozycja.
OdpowiedzUsuńSama również uwielbiam taką tortillę.
OdpowiedzUsuńpassigatti szale,
OdpowiedzUsuńekskluzywne szale damskie,
apaszki damskie włoskie
Musze zrobić
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń