sobota, 30 marca 2013

Dietetyczny sernik na parze

Dzisiaj wielkanocny, dietetyczny sernik bez grama masła i białego cukru. Ale zanim przejdziemy do przepisu chciałabym złożyć wszystkim życzenia. Wesołych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka, a zamiast mokrego poniedziałku odrobinę wiosny :)


Do przygotowania sernika potrzebujesz:

700g mielonego chudego sera twarogowego (ostatecznie może być półtłusty 4%)
3 łyżek jogurtu naturalnego max. 2% tłuszczu
2 łyżek miodu
łyżkę brązowego cukru lub słodzika
3 jajka
skórkę z pomarańczy
oliwę z oliwek lub oleju rzepakowego do wysmarowania formy
2 łyżek otrębów owsianych


1. Twaróg miksujemy z jogurtem i dodajemy miód.
2. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do twarogu i miksujemy. Do białek dodajemy łyżkę brązowego cukru i miksujemy na puszystą pianę, następnie dodajemy do masy twarogowej (ja najpierw dodałam białka, później żółtka, ale odwrotnie byłoby jeszcze bardziej puszyście ;)). Całość delikatnie mieszamy drewniana łyżką.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
4. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek oraz posypujemy otrębami owsianymi. 
5. Następnie przelewamy całość do formy. Sernik stawiamy na głębokiej blasze, do której wlewamy wrzątek (tak żeby sięgał połowy formy). Pieczemy około godziny. Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy około 20 minut zanim wyjmiemy go z formy.
6. Wystudzony sernik dekorujemy tym co lubimy (owocami, wiórkami, orzechami itp.) Ja posypałam skórką z pomarańczy i płatkami migdałowymi. Sernik jest puszysty i rozpływa się w ustach. Smacznego!

fot. Kamil Ćwiklewski/ww.photomatic.pl

13 komentarzy:

  1. Wygląda na bardzo delikatny :)
    I te śliczne, jasne zdjęcia... Bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To już wiem co dziś upichcę :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam przepis, bardzo prosty :) Ciasto jest faktycznie bardzo puszyste. Dopisałabym w przepisie, że można dodać skórkę pomarańczową (lub cytrynową) do ciasta - aby było aromatycznie. Mi niestety pękł nawet pieczony na parze - ale to się zdarza. Niezależnie od tego - był bardzo dobry - polecam przepis! Ja zrobiłam na ciepło z gałką sorbetu owocowego wyrobu własnego (może być malina, truskawka - bez dodatku cukru) i ciastko jeszcze ciepłe posypane gorzką czekoladą (pow. 70%) - pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam... brzmi pysznie :) muszę wypróbować z tymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam. Mnie wyszedł niestety mdły i wodnisty. Trzeba dodać czegoś wyrazistego, kwaśnego, żeby go przełknąć. Zaletą jest łatwość i szybkość wykonania i baaardzo niska kaloryczność. Żałuję, że nie zastąpiłam miodu cukrem. Popróbuję modyfikacji, jak wyjdzie coś konstruktywnego, dam znać. Podoba mi się Twój blog (poza komentarzami, które nic nie wnoszą) i przepisy. Śliczna Dziewczyna, śliczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aha, chyba lepsze jest tutaj określenie "w kąpieli wodnej" a nie "na parze".

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dzięki wodzie, sernik piecze się równo w każdym miejscu, nawet w środku, nie pęka i jest bardziej puszysty

      Usuń
  7. Ile cm ma Twoja tortownica?Z gory dziekuje za odpowiedz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ile kalorii ma ten sernik ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. 1400, 1300 w zależności od kalorycznosci serka.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...