Większość z nas uwielbia pizze.
Wskazuje na to chociażby popularność pizzerii w miastach i
miasteczkach. Jednak czy ze smakiem pizzy idą również aspekty
zdrowotne, a więc mówiąc wprost czy pizza jest zdrowa?
Pizza jest posiłkiem bardzo sycącym,
głównie ze względu na dużą ilość żółtego sera, a co za tym
idzie tłuszczu. Poza tym zazwyczaj przyrządzana jest na grubym
cieście, z dużą ilością tłustych dodatków jak np. bekon. Nie
oznacza to jednak, że nie możemy pozwolić sobie na nią od czasu
do czasu. Nie jedzmy jej w pizzeriach, a tym bardziej unikajmy
mrożonek dostępnych w sklepach (o zgrozo!). Zróbmy ją sami.
Zmniejszmy ilość żółtego sera, jednak nie rezygnujmy z niego
całkowicie. Pomimo, że jest to produkt tłusty (40% tłuszczu) jest
najlepszym źródłem wapnia. Ograniczmy także ilość dodatków, a
ciasto zróbmy z mąki pełnoziarnistej. Jest tak samo pyszne, a o
ile zdrowsze.
Dziś sobota, a więc idealny dzień na
przygotowanie pysznej, domowej pizzy. Smacznego!
Do przygotowania ciasta na pizzę
potrzebujesz:
1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
(ja wymieszałam mąkę pszenną z mąką żytnią, pół na pół
ulubione przyprawy (bazylia, zioła prowansalskie, oregano)
15 g drożdży
1/3 szklanki mleka
pół łyżeczki brązowego cukru
łyżkę oliwy z oliwek
wodę
sól
ulubione przyprawy (bazylia, zioła prowansalskie, oregano)
15 g drożdży
1/3 szklanki mleka
pół łyżeczki brązowego cukru
łyżkę oliwy z oliwek
wodę
sól
Dodatki do pizzy:
100g sera żółtego lub mozzarella
100g sera żółtego lub mozzarella
sos pomidorowy/przepis: http://abcdietaodkuchni.blogspot.com/2013/03/sos-pomidorowy-bogactwo-likopenu.html
puszka tuńczyka w sosie własnym
rukola
pomidorki koktajlowe
bazylia
1/2 cebuli
puszka tuńczyka w sosie własnym
rukola
pomidorki koktajlowe
bazylia
1/2 cebuli
Przygotowujemy rozczyn. Mleko
podgrzewamy, ale nie zagotowujemy (ma być ciepłe, a nie gorące).
Do drożdży dodajemy pół łyżeczki brązowego cukru i zalewamy
mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę i
dodajemy przyprawy (podczas przesiewania mąki pełnoziarnistej w sitku zostają grubsze cząstki, które także dodajemy do mąki, bo to samo zdrowie. Przesiewamy po to, aby ciasto było puszyste ;)). Następnie dodajemy oliwę z oliwek, rozczyn i
ciepłą wodę. Ciasto zagniatamy (ok. 15 minut). Ma być gładkie i
sprężyste. Formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 minut).
W tym czasie przygotowujemy dodatki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a cebulę w piórka.
Tuńczyka odsączamy z wody. Ser trzemy na tarce.
Wyrośnięte ciasto kładziemy na
stolnicę i rozwałkowujemy. Brzegi ciasta zaginamy do środka.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim ser i dodajemy
przygotowane dodatki za wyjątkiem rukoli i bazylii. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180ºC i
pieczemy około 25 minut (spód pizzy ma być zarumieniony). Po upieczeniu pizzę dekorujemy liśćmi bazylii i rukoli. Gotowe ;)
Fot. Kamil Ćwiklewski/www. photomatic.pl |
świetne przepisy i świetny blog :)
OdpowiedzUsuńbardzo kolorowo i apetycznie to wszystko wygląda :D jutro robię pizzę :)
jakiej srednicy jest ta pizza ?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTo są suche drożdże?
OdpowiedzUsuńidę robić ciasto na pizzę, bo wygląda świetnie, jesteś bardzo ładna! :)
OdpowiedzUsuńzamierzam przygotować pizzę dla jednej osoby, więc zastanawiam się czy połowę ciasta można schować do lodówki i upiec drugą pizzę kolejnego dnia?
OdpowiedzUsuńfajne ciastko
OdpowiedzUsuńPrzyznam że zaciekawił mnie ten przepis na pizzę
OdpowiedzUsuń