poniedziałek, 22 lutego 2016

Zupa krem z pora

Kilka słów o porze...
Por to warzywo należące do czosnkowatych. Znany jest od dawna, bo już w starożytności zajadali się nim wielcy tacy jak cesarz Neron czy Arystoteles. Hipokrates zalecał spożywanie pora kobietom karmiącym, osobom chorym na gruźlicę, cierpiącym na krwawienia z nosa czy choroby nerek.
Por charakteryzuje się długą listą witamin i minerałów. Znajdziemy w nim wapń, fosfor, potas, sód, żelazo oraz witaminę C, A i witaminy z grupy B (B1, B2, PP).

Właściwości pora:

- z powodu dużej ilości witaminy C, por wzmacnia odporność. Jesień i zima do idealny czas na włączenie do diety tego warzywa;
- odkwasza i odtruwa organizm;
- obniża poziom cukru we krwi;
- działa antyseptycznie, może być stosowany zewnętrznie jako okład na ranę, odcisk itp. (biała część pora)
- oprawia pracę serca i obniża stężenie złego cholesterolu;
- łagodzi kaszel;
- zwiększa płodność u mężczyzn
- należy do afrodyzjaków, poprawia potencję u mężczyzn;
- może obniżać szkodliwe działanie leków.

Pogoda za oknem sprzyja przeziębieniom. Warto zatem naturalnie wzmacniać odporność. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą zupę krem z pora. Jest idealna na kolację. Ogólnie w godzinach wieczornych polecam picie zup. Są one łatwo przyswajalne przez przewód pokarmowy. Poprawiają perystaltykę jelit. Wzmacniają i odżywiają organizm. Z dodatkiem kurczaka czy ryby dodatkowo będą pełniły funkcje regenerujące i budujące. Jedzmy zupy!


Składniki do przygotowania zupy krem z pora:

1 duży por (bez liści)
2 łyżki masła klarowanego
ziemniak
2 szklanki bulionu warzywnego, ewentualnie wody
jogurt grecki
ulubione zioła (suszona natka pietruszki)
sól, pieprz ziołowy

1. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie oczyszczamy go pod bieżącą wodą z zabrudzeń między poszczególnymi liśćmi i kroimy w piórka. 
2. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy posiekanego pora przez kilka minut.
3. Ziemniaka obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
4. Do garnka przekładamy uduszonego pora, pokrojonego w kostkę ziemniaka i zalewamy całość bulionem. Dodajemy zioła i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku.
6. Zupę przed podaniem podgrzewamy, dekorujemy jogurtem i posiekaną natką pietruszki.



10 komentarzy:

  1. O dobrze wiedzieć o tych właściwościach. Ja tylko czytałam, że po upieczeniu robi się lekkostrawny, tak, że można podawać go już dzieciom poniżej roku. Czyli dla mnie w sam raz ;) Ale o uzdrawiających efektach dla panów nie słyszałam. Za to u nas porówka w wersji mocno uzdrawiającej z przeziębienia - z główką pieczonego czosnku, jest pyszna! A pieczony czosnek łagodnieje, więc nawet nie ma problemu z wyjściem do ludzi http://linawsmietanie.blogspot.com/2016/02/zupa-krem-z-pieczonego-czosnku-i-pora.html polecamy tą wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Marto, Pani diety są takie pyszne <3 człowiek naprawdę rozkochuje się w nich i juz nie chce wracac do starych nawyków. Jestem taka wdzięczna, że mi Panią polecono :)
    Pozdrawiam i zabieram się za zupę krem z pora. Dzisiaj u mnie na kolację z porcją grillowanego indyka <3 mniam... Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak Ty to robisz że wszystkie Twoje potrawy tak estetycznie wyglądają... świetne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne spostrzeżenia! Artykuł niesamowicie przemyślany i wartościowy. Pozdrawiam autora z uznaniem!

    Oglądaj online,
    Skorzystaj z promocji,
    Zarezerwuj tera,
    Czytaj dalej

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...