Chrupiąca zapiekanka ze szparagów to świetny pomysł na obiad czy kolację. Sezon na szparagi dobiega końca, wykorzystuję więc ich ostatnie sztuki :)
Składniki niezbędne do przygotowania zapiekanki:
16 sztuk szparagów
4 cienkie plastry szynki parmeńskiej (odkroić pasek tłuszczu)
kulka sera mozzarella
kilka
listków bazylii
sos:
oliwa
z oliwek - łyżeczka
musztarda łyżka
miód łyżeczka
1. Szparagi myjemy i osuszamy. Następnie odłamujemy zdrewniałe końce.
2. W miseczce składniki sosu mieszamy ze sobą.
3. Połowę szparagów układamy na dnie naczynia żaroodpornego, jeden przy drugim. Smarujemy je sosem. Na ich wierzch układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, a następnie plastry szynki. Na szynkę ponownie układamy pozostałe szparagi, smarujemy je sosem, przykrywamy serem i szynką.
4. Zapiekamy w piekarniku w 220 stopniach C przez 20 minut. Po wyjęciu posypujemy liśćmi bazylii.
Smacznego :)
Genialna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i pewnie równie świetnie smakuje. Gratuluje przepisów:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńZapiekanka wyszła przepyszna
OdpowiedzUsuńPodoba mi się na Twoim blogu że zdjęcia które wrzucasz są profesjonalne, jak w prawdziwym magazynie kulinarnym ;) Przez co wiem że mam do czynienia z czymś profesjonalnym :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie :) teraz czas na przyżadzenie i spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2800 blogów z 22 kategorii.
OdpowiedzUsuńNależy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników, którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu.
Serdecznie zapraszamy! :-)
A ja czekam i czekam na przepis :(
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na szparagi :)
OdpowiedzUsuńjustynanawsi
przyjemnie sie oglada i czyta :)
OdpowiedzUsuńFajny i ciekawy blog do obejrzenia i poczytania w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń